Σε ισχύ έχουν ξεκινήσει να τίθενται οι πιο εκτεταμμένες «παρεμβάσεις» στο βρετανικό σύστημα πρόνοιας των τελευταίων δεκαετιών, με περικοπές σε σχεδόν κάθε είδους παροχή αλλά και έντονες αντιδράσεις. Στόχος των αλλαγών είναι η εξοικονόμηση 4,5 δισ. λιρών από τον βρετανικό προϋπολογισμό στην επόμενη διετία...
Το μεγάλο μέρος των αλλαγών κάνει «πρεμιέρα» τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει εισάγει αλλαγές στην καταβολή επιδομάτων αναπηρίας, αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού (για πρώτη φορά) σε πλήθος παροχών και τελική αντικατάσταση όλων των επιμέρους επιδομάτων με ένα ενιαίο βοήθημα.
Η πιο πολυσυζητημένη παρέμβαση είναι η μείωση του επιδόματος στέγασης για όσους μένουν σε σπίτια με άδεια, «πλεονάζοντα», υπνοδωμάτια. Το μέτρο, οι αντιτιθέμενοι στο οποίο γρήγορα του έδωσαν το όνομα «φόρος κρεβατοκάμαρας», στοχεύει στην εξοικονόμηση πάνω από 460 εκατ. λιρών αλλά αναμένεται να πλήξει αρκετούς ανάπηρους (κατά κάποιες μάλιστα εκτιμήσεις, μέχρι και τα δύο τρίτα όσων υπάγονται εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία).
Το μέτρο υψηλότερου κόστους είναι η παρέμβαση στη λειτουργία και τις δαπάνες του NHS, του εθνικού συστήματος υγείας. Με το πακέτο, κεντρικό μέρος του οποίου είναι η μείωση προσωπικού, αφαιρούνται 1,4 δισ. λίρες από τα έξοδα του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, για όλα τα επιδόματα -με μόνη εξαίρεση τα επιδόματα αναπηρίας- καταργείται η αύξηση με βάση τον πληθωρισμό και φέτος θα αυξηθούν μόνο κατά 1% (έναντι 2,2%, με βάσει όσων μέχρι τώρα ίσχυαν).
Επιπλέον, με τις παρεμβάσεις ανεβαίνει επίσης το όριο εισοδήματος για το βοήθημα νομικής υπεράσπισης, ενώ για τις «γκρίζες ζώνες» των δικαιούχων προβλέπεται εξέταση οικονομικών δυνατοτήτων.
Τέλος, στο τέλος του Απριλίου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται η ενοποίηση των βοηθημάτων με το «καθολικό επίδομα» (Universal Credit), στο οποίο ενσωματώνονται οι έξι βασικές παροχές.
Εκτός από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, στο στόχαστρο των αντιδράσων έχει μπει ιδιαίτερα (και όχι μόνο λόγω χαρτοφυλακίου) ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εάν θα μπορούσε να ζήσει με 53 λίρες την εβδομάδα -όσα είπε ένας πολίτης ότι θα του μένουν μετά την πληρωμή ενοικίου και θέρμανσης.
«Αν χρειαζόταν, ναι θα μπορούσα να ζήσω με 53 λίρες την εβδομάδα» είπε τη Δευτέρα ο Σμιθ. Αυτό θα σήμαινε να ζει με 7,57 λίρες την ημέρα στο Λονδίνο, μία από τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ομάδα αντιτιθέμενων στις αλλαγές είχε ήδη μαζέψει 300.000 υπογραφές Βρετανών που τον προκαλούν να αποδείξει εμπράκτως την ολιγάρκειά του.
Πηγή:in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.