Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κι όμως το ΔΝΤ είχε δώσει το "ΟΚ" για το deal Εθνικής - Εurobank!

Τι είναι αυτά κύριε Στουρνάρα;

Η «σκόνη» γύρω από την ματαίωση του deal της Εθνικής με τη Eurobank όχι μόνο δεν έχει κάτσει, αλλά όσο περνούν οι ημέρες αυξάνεται ο προβληματισμός για τη στάση που κράτησε η τρόικα. Όπως αποκαλύπτεται σε report του ΔΝΤ που αφορούσε την Ελλάδα με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου, το Ταμείο....


 είχε αποδεχθεί τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Συγκεκριμένα στην σελίδα 20 παράγραφο 30 το ΔΝΤ δίνει τις «ευλογίες» του για το deal, αναφέροντας πως η οι αρχές θα επιτρέψουν στην επιτρέψουν στη συγχώνευση να προχωρήσει, καθώς θα προκύψουν σημαντικές συνέργειες σε επιχειρηματικό επίπεδο και θα υπάρξουν πλεονεκτήματα στη χρηματοδότηση. Με απλά λόγια το ΔΝΤ εξέφραζε τότε θετική άποψη για το deal και υπογράμμιζε πως ο νέος όμιλος θα είχε στις πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή θα μπορούσε να δανείζεται από τις αγορές. Επίσης το ΔΝΤ σημειώνει πως η DG Comp θα εξετάσει τη συγχώνευση και θα αποφανθεί. Πράγμα το οποίο έγινε, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δίνει το πράσινο φως για τη συγχώνευση.

Μετά από αυτά, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι δανειστές άλλαξαν γνώμη, αρχικά ήταν σύμφωνοι και μάλιστα έβλεπαν σημαντικά οφέλη πίσω από τη συμφωνία. Οι τροϊκανοί και κυρίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, εμφανίστηκε αντίθετος στην πραγματοποίηση της συγχώνευσης, με βασικό επιχείρημα πως θα προέκυπτε μία υπερτράπεζα με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, μόλις 20 δισ. ευρώ μικρότερο από το ελληνικό ΑΕΠ. Όμως, μέχρι πρόσφατα αυτό ακριβώς το μεγάλο μέγεθος ήταν και το συγκριτικό πλεονέκτημα. Μία ισχυρή τράπεζα που θα στήριζε την ελληνική οικονομία, θα είχε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και με παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής, με δεδομένο ότι είχαν δοθεί όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές (υπουργείο Οικονομίας, Τράπεζα Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και φυσικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) προχώρησε κανονικά τια διαδικασίες, πραγματοποίησε τη δημόσια προσφορά και συγκέντρωσε το 84,310% της Eurobank.
H εννεαμελής συντονιστική επιτροπή συγχώνευσης στην οποία συμμετείχαν στελέχη και από τις δύο τράπεζες έκανε όλους τους προηγούμενους μήνες σοβαρή και συστηματική δουλειά και είχε σχεδόν έτοιμο ένα business plan, στο οποίο ήταν εμφανείς οι υψηλές συνέργειες που θα έχει η ολοκλήρωση του deal.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της Εθνικής πραγματοποιούσε επαφές με ξένα επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ιδιωτική συμμετοχή του 10% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «νέας» τράπεζας. Μάλιστα αρκετοί διεθνείς επενδυτές εμφανίστηκαν θετικοί στο να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Και την ώρα που η διοίκηση της Ενικής αλλά και οι επικεφαλείς της Eurobank είχαν προχωρήσει από κοινού τις διαδικασίες και υπήρξε αισιοδοξία για την αύξηση κεφαλαίου του ενιαίου ομίλου, έρχεται η τρόικα και όχι μόνο ακυρώνει το deal αλλά ζητά μέχρι το τέλος Απριλίου οι δύο τράπεζες να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου. Δηλαδή ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα για την Εθνική και τη Eurobank, οι οποίες τα τελευταία 24ωρα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ώστε να εξασφαλίσου τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Στο επιτελείο της Εθνικής επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η διοίκηση έχει ήδη κάνει επαφές και το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Το 10% αντιστοιχεί σε ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ (ή 700 εκατ. ευρώ αν η τράπεζα προχωρήσει στην έκδοση CoCos ύψους 3 δισ. ευρώ).

πηγη: moneypro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.