Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Goldman Sachs: Η Ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε σταθερή τροχιά


Στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη η σημερινή ημερήσια ανάλυση της Goldman Sachs, με ημερομηνία 30 Απριλίου, η οποία εκφράζει θετικά συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας και υποδεικνύει σαν επενδυτικές ευκαιρίες τα ελληνικά ομόλογα. Η ανάλυση αναφέρεται θετικά στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς και στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών...



Παράλληλα, διαπιστώνει ένα πιο ώριμο και σταθεροποιημένο πολιτικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τις δυνάμεις της. Διαπιστώνει θετική έκπληξη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το α' τρίμηνο, καθώς και τη σημαντική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και τη μείωση του κόστους στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι αρχίζει να βελτιώνεται η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις.

Στα αρνητικά σημειώνει τον ρυθμό ύφεσης της οικονομίας και την υψηλή ανεργία, επισημαίνοντας όμως ότι τα μεγέθη αυτά θα βελτιωθούν στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Προσθέτει, επίσης, ότι οι αποπληρωμές των χρεών του Δημοσίου, αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση, θα βοηθήσουν σε μια πρώτη εξομάλυνση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η παρατεινόμενη ύφεση στο β' εξάμηνο.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τρόικας και τη μείωση του ρίσκου στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, καθώς τα κόστη χρηματοδότησης πέφτουν, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων παραμένουν υψηλά και δεν έχουν δείξει στοιχεία βελτίωσης. Η μείωση του ρίσκου για την ελληνική οικονομία, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση των spreads μακροπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα, η Goldman βλέπει τέσσερις “καταλύτες” για ενίσχυση των ελληνικών ομολόγων:

α) Κλιμάκωση των μεταρρυθμίσεων. Προτεραιότητα οι ιδιωτικοποιήσεις. Μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος, θα μηδενίσει τις όποιες ανάγκες για πρόσθετη χρηματοδότηση, από μείωση δαπανών και άλλα μέτρα.

β) Η αντίδραση του πυρήνα της Ευρώπης, στις προοπτικές της ελληνικής ανάκαμψης και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι το “κλειδί”. Μετά τις γερμανικές εκλογές εκτιμάται ότι οι αγορές θα αναζητήσουν τις δυνατότητες ουσιαστικής ανατροπής της ύφεσης στην Ελλάδα για να λάβουν αποφάσεις.

γ) Συγκεκριμένες αποδείξεις για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας θα υποστηρίξουν ανάκαμψη των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (assets).

δ) Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που συνηθίζουν να διατηρούν θέσεις στα λεγόμενα distressed assets, δηλ. σε ομόλογα από εκδότες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση από χρηματοοικονομικής πλευράς. Μια παρουσία από θεσμικούς επενδυτές, θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα στα ελληνικά ομόλογα. Μερικοί από αυτούς έχουν έρθει σε επαφή με ελληνικές τράπεζες για να ξεκινήσουν να αγοράζουν ομόλογα μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Ακόμα κι αυτό όμως, δεν φαίνεται πιθανό να γίνει. Πρόσφατες δηλώσεις της τρόικας σημειώνουν ότι, σύμφωνα με την άποψή τους, η ελάχιστη θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε ελληνικά ομόλογα, είναι θετικό στοιχείο, γιατί αυτό δείχνει ότι το συστημικό ρίσκο γα τη χώρα είναι περιορισμένο.

Πηγή: newmoney.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.