Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η έκθεση της Task Force για την Ελλάδα

Πού συμφωνεί με την τρόικα, τι προτείνει

Την τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή της για την παροχή τεχνικής βοήθειας, παρουσίασε τη Μ. Δευτέρα η Ομάδα Δράσης (Task Force) της Κομισιόν για την Ελλάδα...



Οι προσπάθειες της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει τη βαθιά δυσλειτουργική γραφειοκρατία της παραμένει έργο σε εξέλιξη, γεγονός που υπογραμμίζει τις τεράστιες προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Αθήνα την ώρα που προσπαθεί να εξασφαλίσει νέα βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές της, σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, η task force προειδοποιεί πως η ικανότητα της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη -μετά από περισσότερα από πέντε έτη που παραμένει σε ύφεση- θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση του ρυθμού αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Με την έγκριση της έκθεσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «ηΟμάδα Δράσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ελλάδας κατά την υλοποίηση της ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας των εις βάθος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πιο ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, ικανή να παράγει αειφόρο ανάπτυξη και απασχόληση. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες»

Στην έκθεση περιγράφεται η συνδρομή που παρέχουν η Ομάδα Δράσης, τα κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμοί και άλλοι ειδικοί φορείς ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα κατά την εφαρμογή του συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Εδώ περιλαμβάνονται:

-Η μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης: επανεξετάστηκε η οργάνωση των περισσοτέρων υπουργείων που αντιπροσωπεύουν προσωπικό 206.000 ατόμων περίπου.

Η επανεξέταση αυτή άνοιξε το δρόμο για την έγκριση προτάσεων από το ελληνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, υπό την αιγίδα του έλληνα πρωθυπουργού.

-Παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων: τα έργα σε τέσσερεις αυτοκινητοδρόμους ξεκίνησαν ξανά μέσα στον Απρίλιο.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των παραχωρησιούχων για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης και της οικονομικής βιωσιμότητας των έργων με βάση τη συμφωνία επανεκκίνησης. Ένα σχέδιο συμφωνίας υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Ιανουάριο για έγκριση.

Η απόφαση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των έργων αναμένεται τον Ιούνιο.

-Διευκόλυνση των εξαγωγών: τη λεπτομερή εξέταση των προτελωνειακών ελέγχων για δύο σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα (νωπά φρούτα και φέτα) ακολούθησε, σε σύντομο διάστημα, η θέσπιση νομοθεσίας για την καθιέρωση ορισμενων αρχικών μορφών απλούστευσης των ελέγχων και των μεθόδων εργασίας.

-Εξωδικαστική επίλυση διαφορών: η Ελλάδα, βάσει της τεχνικής συνδρομής που έλαβε για το σχεδιασμό της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, εγκαινίασε πρόσφατα τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Εδώ περιλαμβάνεται μία τριετής εκστρατεία που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες και η δημιουργία κέντρων κατάρτισης διαπιστευμένων διαμεσολαβητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.