Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Aποζημιώσεις σε θύματα του αυτοκρατορικού της παρελθόντος μελετά η Βρετανία


Το Λονδίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την καταβολή αποζημιώσεων σε Κενυάτες που βασανίστηκαν στη διάρκεια εξέγερσης τη δεκαετία του 1950, όταν η χώρα ανήκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία...



Η Κένυα ήταν προτεκτοράτο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από το 1920 έως το 1963, όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της.

Στη δεκαετία του 1950 σημειώθηκε εξέγερση από τους αντάρτες Μάου-Μάου, οι οποίοι όμως δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν ευρύτερη συμπαράσταση στη χώρα.

Η εξέγερση κράτησε σχεδόν μία δεκαετία. Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους, φυλακίστηκαν ή βασανίστηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η εξέγερση εκείνη έθεσε τις βάσεις για την ανεξαρτησία της Κένυας, άλλοι όμως θεωρούν ότι απλά καθυστέρησε την ανεξαρτησία, αφού έδωσε στους Βρετανούς ένα ακόμα επιχείρημα: να μείνουν εκεί έως ότου αποκατασταθεί η ηρεμία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει ο Guardian, η αποκάλυψη των μυστικών Αρχείων του Φόρεϊν Όφις, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το αυτοκρατορικό παρελθόν της Βρετανίας, αλλά και την ανάγκη μιας ευρύτερης συζήτησης γύρω από αυτό.

Η κίνηση αυτή ανοίγει και άλλα αντίστοιχα μέτωπα, όπως των μελών της ΕΟΚΑ που βασανίστηκαν στην Κύπρο από τους Βρετανούς.

Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα, ήδη μία ομάδα 60 ελληνοκύπριων μελετά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα των κενυατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.