Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Παιδί και τηλεόραση


Οι επιδράσεις που έχει η τηλεόραση στα παιδιά έχουν μελετηθεί σε βάθος και λίγο πολύ είναι γνωστές στους περισσότερους γονείς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα παιδιά μέχρι 2 ετών....
 
 δεν πρέπει να παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση, ενώ από την ηλικία των 2 και μετά επιτρέπεται η παρακολούθηση μέχρι δύο ώρες το πολύ και μάλιστα συστήνεται αυτές να μη είναι συνεχόμενες. Τι γίνεται, όμως, όταν τα παιδιά σας έχουν διαφορετική γνώμη;

Φανταστείτε την τηλεόραση σαν ένα γλυκό. Όλα τα παιδιά τρελαίνονται για τα γλυκά και σπάνια αρκούνται μόνο σε ένα. Εσείς από την πλευρά σας σίγουρα θέλετε το παιδί σας να χαίρεται και να απολαμβάνει ένα γλυκάκι, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζετε ότι η υπερκατανάλωση θα του κάνει κακό. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με την τηλεόραση. Όταν υπάρχει μέτρο είναι μια καλή πηγή διασκέδασης για τα παιδιά σας, αλλά η υπερβολική παρακολούθηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Οι πιο σημαντικές αρνητικές επιδράσεις συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  • Η πολύωρη τηλεθέαση αντικαθιστά άλλες ωφέλιμες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι και η σωματική άσκηση.
  • Ο χρόνος που ξοδεύει ένα παιδί στη τηλεόραση μειώνει σημαντικά το χρόνο που έχει για αλληλεπίδραση και επικοινωνία με τα μέλη της οικογένειας και τα άλλα παιδιά.
  • Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με προβλήματα ύπνου.
  • Τα παιδιά δεν έχουν ακόμα αναπτυγμένη κριτική σκέψη με αποτέλεσμα να παρασύρονται εύκολα από τις διαφημίσεις και να εθίζονται στον καταναλωτισμό.

Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, χωρίς να δίνετε καθημερινά μάχη με τα παιδιά σας, προσπαθήστε από μικρή ηλικία να θέσετε αυστηρούς κανόνες και να είστε συνεπείς σε αυτούς. Ένα παιδί που μέχρι τα πέντε  χρόνια του έβλεπε πολλή τηλεόραση, είναι δύσκολο να δεχτεί ξαφνικά ότι θα πρέπει να την περιορίσει.

Μην έχετε ανοιχτή την τηλεόραση όλη τη μέρα και ελέγχετε τι είδους προγράμματα παρακολουθούν τα παιδιά σας και αν είναι συμβατά με την ηλικία τους. Προσπαθήστε, αν μπορείτε, να βλέπετε κι εσείς μαζί τους και ταυτόχρονα να συζητάτε , να τους εξηγείτε και να απαντάτε στις απορίες τους.

Τέλος, το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά σας μπροστά στην οθόνη, είναι να τους προσφέρετε άλλες πηγές δημιουργικής απασχόλησης και επικοινωνίας μαζί σας.
 
πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.