Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Με την τακτική του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνει να ψηφιστεί το αντιρατσιστικό, αλλά να εισπράξει μικροκομματικά οφέλη


Η κυβέρνηση δεν θα φέρει αντιρατσιστικό νόμο στη βουλή. Θα φέρει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον ετοιμάζει, τον έχει στα σκαριά. Το άφησε να εννοηθεί χθες ο Παπαδημούλης. Θα το πει, πιθανόν όχι ξεκάθαρα αλλά θα το πει σήμερα ο Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Εκ πρώτης όψεως, όλο αυτό είναι περίεργο. Η κυβέρνηση...


 είναι στριμωγμένη. Η συνοχή της τρικομματικής θα δοκιμαστεί, αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταθέσουν ένα νομοσχέδιο που δεν θα ψηφίσει η ΝΔ.

Οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν το πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά αν το νομοσχέδιο πάρει πάνω από 100 ψήφους στη βουλή. Θα έκαναν ολοφάνερο ότι η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης είναι εύθραυστη και ότι υπάρχουν και εναλλακτικές στο πολιτικό σκηνικό.

Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει νομοσχέδιο στη βουλή, ως αξιωματική αντιπολίτευση και όχι ως τρίτο (ΠΑΣΟΚ) και έκτο (ΔΗΜΑΡ) κόμμα, οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Μπαλτάκος έχουν τη θεσμική διέξοδο να την βάλουν να συζητηθεί πρώτη.

Κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε πολύ τον Κουβέλη και τον Βενιζέλο, που σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε, αν επέμεναν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, να συμπλεύσουν με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό θα ήταν ασύγκριτα πιο βαρύ, από το να ψηφίσεις το νόμο ενός υπουργού της κυβέρνησης, που απλά δεν έφτασε ποτέ στη βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ξέρει όλα αυτά; Φυσικά και τα ξέρει. Έχει όμως και αυτός τις προτεραιότητες του. Αν και επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο του νόμου Ρουπακιώτη και θα ήθελε να καταφέρει μια κοινοβουλευτική ήττα στον Αντώνη Σαμαρά, υπάρχουν σημαντικότερες έγνοιες για την Κουμουνδούρου.

Το πρώτο και κύριο είναι να μη φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγχρωτίζεται με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, γιατί αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Η αριστερή αντιπολίτευση, φοβούμενη τέτοιες εξελίξεις, ήδη έχει τοποθετηθεί απολύτως αρνητικά απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και αναμένεται να εκδηλώσει την αντίθεση της αυτή και στην ΚΟ.

Το δεύτερο που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι να δώσουν χείρα βοηθείας στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σε μια δύσκολη στιγμή. Η όλη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε είναι να αλώσει αυτά τα δύο κόμματα.

Δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να δείξει, στην κοινή δεξαμενή των ψηφοφόρων που απευθύνεται, ότι βάζει αυτά τα δυο κόμματα σε διαφορετική κατηγορία από τη ΝΔ. Στην ανάγκη, θυσιάζει γι’ αυτό και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η πολιτική άλλωστε είναι για όλους κυρίως ένα παιχνίδι ισχύος.

Με την τακτική του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνει να ψηφιστεί ο αντιρατσιστικός, διευκολύνει όμως το Σαμαρά, να αποδυναμώσει τους Βενιζέλο και Κουβέλη. Αυτό προφανώς κρίνει ότι τον συμφέρει.

Θέμης Δαγκλής

πηγή:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.