Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

2.500 ελληνίδες εξαρτημένες από την ηρωίνη

Μια ολόκληρη πόλη παράλυτη από τον θάνατο...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), κυρία Μένη Μαλλιώρη, περίπου 2.500 γυναίκες στην Ελλάδα....



αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα εξάρτησης από την ηρωίνη. Ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών ανέρχεται σε 18.038.

Ωστόσο, οι γυναίκες ξεκινούν τη χρήση ηρωίνης σε νεότερη ηλικία σε σύγκριση με τους άνδρες χρήστες. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τους άνδρες, να διαβιούν σε ένα προβληματικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, να έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις και να έχουν υποστεί συναισθηματική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

Η πρώιμη επαφή με τις «σκληρές» ναρκωτικές ουσίες ενδεχομένως ευθύνεται και για τα αυξημένα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τους άνδρες χρήστες. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι γυναίκες είναι ο «αδύναμος κρίκος» σε ό,τι αφορά τη μετάδοση της λοίμωξης με HIV/AIDS, καθώς αποτελούν το 24% των καταγεγραμμένων οροθετικών χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

Ως ιδιαίτερα θετικό σημείο αυτής της μελανής διαδρομής των γυναικών που κάνουν χρήση ηρωίνης, οι ειδικοί εντοπίζουν τη σθεναρή και έγκαιρη απόφασή τους να διακόψουν την ηρωίνη, καθώς οι γυναίκες αιτούνται και εισάγονται νωρίτερα σε προγράμματα θεραπείας με υποκατάστατα σε σύγκριση με τους άρρενες χρήστες.

Η κυρία Μαλλιώρη ανέφερε ότι στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ λαμβάνουν σήμερα θεραπεία περίπου 1.200 γυναίκες με εξάρτηση από την ηρωίνη, οι οποίες αποτελούν το 15% περίπου των θεραπευομένων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία για τους θανάτους οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με τη χρήση ναρκωτικών κατά την τελευταία δεκαετία που παρουσίασε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, το ποσοστό που αφορά τις γυναίκες κυμαίνεται μεταξύ 5,2% και 12,8%.

«Φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με τους άνδρες έναντι του αιφνιδίου θανάτου από υπερβολική δόση ναρκωτικών» παρατήρησε η κυρία Μαλλιώρη.

Λίστα αναμονής στην Αττική για τους χρήστες ουσιών

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανέφερε ότι η θλιβερή λίστα αναμονής του Οργανισμού υπάρχει πλέον μόνον στην Αθήνα, όπου ο χρόνος αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα θεραπείας έχει μειωθεί στα 3,5 χρόνια έναντι 7,5 ετών που είχε φθάσει στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ έχουν φθάσει σήμερα στους 8.500, έναντι 4.500 που ήταν ο αριθμός τους πριν από πολύ λίγα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.