Το παρασκήνιο της παρέμβασης Μέρκελ. Ο φόβος των εκλογών και η πίεση από τους δανειστές. Οι ανησυχίες για τη ροή χρηματοδότησης και τα σενάρια για ΕΡΤ. Η ρελάνς Σαμαρά και οι καταγγελίες από ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ πριν από τη σύσκεψη κορυφής...
Το παιχνίδι με τη... φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους να «ξοδεύουν» το Σαββατοκύριακο τραβώντας το σχοινί με λεκτικές αντιπαραθέσεις και κάνοντας... μπαλάκι την ευθύνη για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στη σκιά των εξελίξεων στην ΕΡΤ.
Οι τρεις εταίροι οδεύουν στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 19:30 από διαφορετικές αφετηρίες και με τις προσωπικές αντιπαραθέσεις να έχουν κορυφωθεί.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται αμετακίνητος στην άποψη ότι η ΕΡΤ με τη μορφή που είχε έως το λουκέτο δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Φέρεται ωστόσο έτοιμος να κάνει μισό βήμα πίσω και να διαπραγματευτεί ένα σχέδιο παραπλήσιο αυτού που παρουσίασε την Παρασκευή, το οποίο προβλέπει ένα μεταβατικό σχήμα που θα αναλάβει σε διάστημα λίγων ημερών την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση θα στελεχωθεί για το σκοπό αυτό με λίγες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Υπάρχει μάλιστα η πληροφορία ότι προτίθεται να προβεί σε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό πριν τη συνάντηση.
Από την πλευρά του Μαξίμου επιμένουν για την ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ σύντομα και με ριζοσπαστικές λύσεις, δεδομένου ότι η χώρα έχει βρεθεί εκτεθειμένη στα μάτια των δανειστών, καθώς δεν κατάφερε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ούτε να παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα απολύσεων.
Από τις 2.000 απολύσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης έχει να προσφέρει καμιά 200αριά ονόματα, αναφέρουν χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον (προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ) αρμόδιο υπουργό κ. Μανιτάκη. Την πίεση αυξάνει και η αποτυχία στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία οδηγεί σε αναθεώρηση των στόχων για τα έσοδα από το συγκεκριμένο τομέα το 2013.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ η γραμμή προ της συνάντησης εμφανίζεται σταθερή: άνοιγμα της ΕΡΤ, απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και αναδιάρθρωση με την ΕΡΤ ανοικτή. Στις τοποθετήσεις τους αφήνουν σαφείς αιχμές για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο καταλογίζουν προσωπικές τακτικές, ακόμα και την πρόθεση να σύρει τη χώρα σε εκλογές.
Τα δύο κόμματα παράλληλα φέρνουν στην επιφάνεια ευρύτερα θέματα, θέτοντας ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης και αλλαγής της προγραμματικής συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμφότερα στις δημόσιες τοποθετήσεις τους επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση «είναι τρικομματική και όχι μονοκομματική και θα πρέπει να λειτουργεί ως τέτοια».
Από τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αφήνονται αιχμές για αλαζονική συμπεριφορά από την πλευρά Σαμαρά και εκφράζεται το αίτημα για θεσμική ισοτιμία μεταξύ των τριών εταίρων. Αυτό εξηγεί και τις προτάσεις που διατυπώνονται από στελέχη των δύο κομμάτων αναφορικά με την ανάγκη, αν προκύψει αυτό το ενδεχόμενο, να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό. Θέση που βρίσκει, όπως είναι φυσικό, αντίθετη τη Ν.Δ. Χαρακτηριστικό είναι ότι με μπαράζ ανακοινώσεων, γαλάζιοι υπουργοί και βουλευτές έσπευσαν να στηρίξουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ζητώντας παράλληλα συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Η παράμετρος Συμβούλιο της Επικρατείας
Σε πολιτικό επίπεδο, οι εξελίξεις τρέχουν, ωστόσο υπάρχει και η παράμετρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης αναμένεται η απόφαση στην προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Μενουδάκος αναμένεται να αποφανθεί εάν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή με την οποία θα παγώνει προσωρινά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ.
Η πίεση από το εξωτερικό και η παρέμβαση Μέρκελ
Εν τω μεταξύ, οι αποδελτιώσεις των ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης δίνουν και παίρνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και οι φήμες για πρόωρες εκλογές. Η κίνηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά έχει να κάνει περισσότερο με εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα της, παρά με την ΕΡΤ.
Όπως αναφέρεται, στην τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρωθυπουργό «η καγκελάριος τόνισε πως η Ελλάδα έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο και από πολλές απόψεις παρουσιάζει ήδη καλύτερη εικόνα απ' ό,τι ήταν πριν από κάποιους μήνες. Τώρα είναι αποφασιστικής σημασίας να συνεχίσει σε αυτήν την επιτυχημένη πορεία, να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με την τρόικα ως προς την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης».
Οι διαρροές τόσο από το Μαξίμου όσο και από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου δείχνουν ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, ειδικά εν μέσω του δικού της προεκλογικού κύκλου. Έτσι η στήριξη προς την κυβέρνηση αποβλέπει στην εξομάλυνση των διαφωνιών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, με δεδομένο ότι οι αναφορές δείχνουν πως οι κόποι και οι σκληρές αποφάσεις που πήραν τα τρία κόμματα αναγνωρίζονται από τους εταίρους.
Αυτά σε επικοινωνιακό επίπεδο. Σε πρακτικό, το Βερολίνο διαμηνύει ότι η γραμμή θα παραμείνει σκληρή και ότι η Ελλάδα δεν έχει πιθανότητες χαλάρωσης του προγράμματος σύγκλισης με ή χωρίς εκλογές.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, λένε πηγές στο εξωτερικό, εάν η πόλωση συνεχιστεί και δεν αποκλιμακωθεί στη σημερινή συνάντηση, να δούμε στοχευμένες απόψεις στον γερμανικό τύπο περί πιθανότητας εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης
Δεδομένων των εξελίξεων για την Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος να μπει στον πάγο η δόση των 3,3 δισ. ευρώ η οποία έχει εγκριθεί μεν από το EuroWorkingGroup, πλην όμως δεν έχει εκταμιευτεί. Επισήμως η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι θα πρέπει να συνεδριάσει στις 19 Ιουνίου η αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου, ώστε να δώσει και τυπικά το πράσινο φως.
Στο οικονομικό επιτελείο ωστόσο υπάρχει ανησυχία. Άλλωστε δεν έχει ξεχαστεί και το «προηγούμενο» πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, παρακρατήθηκε από την Ε.Ε. η εκταμίευση ποσού 1 δισ. ευρώ από εγκεκριμένη δόση με το επιχείρημα ότι αυτό δεν ήταν άμεσα απαραίτητο για την Αθήνα.
Οι ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου μεγαλώνουν, δεδομένου ότι στα ραντεβού που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Στουρνάρα και των επικεφαλής της τρόικας οι δανειστές εμφανίστηκαν διστακτικοί στο ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, έστω και δοκιμαστικά, όπως ζητά η ελληνική πλευρά, ενώ εξέτασαν τα προαπαιτούμενα εν όψει Σεπτεμβρίου, στα οποία κυριαρχεί το θέμα του δημόσιου τομέα και των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Όπως είναι φυσικό, μια πολιτική αναταραχή στην Αθήνα, πόσο μάλλον η πιθανότητα εκλογών, απομακρύνει τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων.
Σαμαράς: Δεν εγκλωβιζόμαστε σε έκτακτες εκλογές
Το πρωί της Κυριακής από το Ναύπλιο ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ηγετική, και κατά πολλούς προεκλογική ομιλία, θέτοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προ των ευθυνών τους σε περίπτωση που οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. "Κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν σε έκτακτες εκλογές. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα χρεωθεί τις εκλογές, αλλά ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων και ποιος θα πάρει στις πλάτες του την ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας. Εμείς δεν το θέλουμε", ανέφερε.
ΠΑΣΟΚ: Με τσαπατσουλιές δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις
Το γάντι σηκώθηκε αμέσως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έστρεψε τα πυρά του στο πρόσωπο του Σαμαρά κατηγορώντας τον για «τσαπατσουλιά». Σύμφωνα με την Ιπποκράτους ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει το πραγματικό ζήτημα, το οποίο είναι η φυσιογνωμία και η λειτουργία της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι μονοκομματική, αλλά τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης, που μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της προγραμματικής συμφωνίας και της θεσμικής ισοτιμίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις θέλουν σχέδιο, συστηματικότητα, προετοιμασία, σεβασμό των θεσμών και των διαδικασιών».
ΔΗΜΑΡ: Απειλείται η κυβερνητική συνοχή
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της τονίζει πως "αν στην πράξη και στον λόγο -όπως με την εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά- παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται".
"Η μόνη λύση είναι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου", σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.
πηγή: euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.