Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Απόφαση βόμβα για τα McDonalds. Θα μείνουν στην Ελλάδα;;;


Τελικά οι δυσκολίες δεν έχουν τελειωμό για μια εταιρεία η οποία πλέον μόνο από γινάτι (καταστροφικό όντως για τις τσέπες των μετόχων της) παραμένει στη χώρα μας...
H McDonalds σε δύσκολη θέση στην Ελλάδα – Δύσκολα η διοίκηση της πολυεθνικής θα αποφύγει πληρωμές άνω των 15 εκατ. ευρώ σε πρώην franchisees της
Έχει μείνει με 20 καταστήματα, οι franchisees της αποψιλώθηκαν ενώ η πολυεθνική δεν έχει καν γραφεία στην Αθήνα και στεγάζεται σε χώρο της Pricewaterhousecoopers

Σύμφωνα με το εξαιρετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", σε μια απόφαση - χαστούκι κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου και του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας McDonalds Hellas οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 18 μήνες φυλάκισης και ένα έτος στέρησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων προχώρησε η ελληνική Δικαιοσύνη πριν από λίγες ημέρες δίνοντας νέα διάσταση στην μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ ομάδας 6 Ελλήνων franchisees και της μεγάλης πολυεθνικής. Μια διαμάχη που ενδέχεται να ανοίξει παγκόσμια κερκόπορτα για τον ισχυρό αμερικανικό όμιλο εάν δεν προσέξει καθώς τέτοια προβλήματα έχει παγκοσμίως. Οι δύο πρώην διευθύνοντες την εταιρεία εστίασης καταδικάστηκαν έκαστος για ψευδορκία, ψευδομαρτυρία και δυσφήμηση και η συγκεκριμένη ποινή ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο και για περαιτέρω εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 15εκατ. ευρώ προς την μεγάλη εταιρεία του κλάδου εστίασης. Οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ βαριές για ανθρώπους που άσκησαν και ασκούν μάνατζμεντ σε έναν πολυεθνικό κολοσσό και φυσικά δεν αφήνουν αλώβητη και την κεντρική διοίκηση της εταιρείας που τόσα χρόνια πριν είχε κάνει αυτές τις επιλογές.
Η αγωγή που αλλάζει τα πάντα
Η εν λόγω αγωγή που είχε κατατεθεί προέρχεται από πρώην δικαιοπάροχο της McDonalds Hellas ο οποίος διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ για καταδολίευση του ιδίου (φέρεται να έχει προσωπικά εξοντωθεί λόγω των ενεργειών των ανθρώπων της McDonald's Hellas εις βάρος του) αλλά και μιας ομάδας άλλων επιχειρηματιών οι οποίοι είδαν πως η αμερικανική εταιρεία όχι μόνο δεν βοηθούσε τους εμπορικούς της συνεργάτες αλλά με τεχνάσματα τους έφερνε σε σημείο να παρατούν σε αυτήν τα καταστήματά τους. Οι κατηγορούμενοι ως στελέχη της εταιρείας και με τις ιδιότητες τους κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης των franchisees σε μια απίστευτη υπόθεση που αποτελεί μελανή σελίδα για τους Αμερικάνους.
Μπλέκουν και την αμερικανική πρεσβεία

Πάντως οι δικαστικές και άλλου τύπου ενέργειες των θιγόμενων Ελλήνων επιχειρηματιών δεν θα μείνουν μονάχα στο δικαστικό στάδιο, το οποίο σε αρχική φάση φαίνεται πως τους δικαιώνει. Σύμφωνα με πληροφορίες των Παραπολιτικών ήδη ετοιμάζονται να ασκήσουν πιέσεις και στον εμπορικό ακόλουθο των ΗΠΑ στην Αθήνα αλλά και στον πρέσβη καθώς θεωρούν πως μια εταιρεία – σύμβολο της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη οφείλει να είναι πιο προσεκτική στις σχέσεις της με αλλοδαπούς επιχειρηματίες. Το περίεργο σε αυτήν την υπόθεση πάντως είναι πως η αμερικανική μητρική παρά τις απανωτές οχλήσεις, παρά τις καταδικαστικές εις βάρος της αποφάσεις, ποτέ δεν απάντησε, μένοντας στο παρασκήνιο και αισθανόμενη πως δεν χρωστά απαντήσεις για την τόσο κακή έκβαση των πραγμάτων. Ίσως η Ελλάδα στις συνειδήσεις των Αμερικανών να είναι πλέον μια «χαμένη υπόθεση» αφού εμπορικά ποτέ το μείγμα των McDonald's δεν ευδοκίμησε. Κι αυτό διότι το ελληνικό burger έχει ονοματεπώνυμο: σουβλάκι!
Μια πολυεθνική σε ένα μικρό γραφείο!

Πάντως και η κατάσταση στην McDonalds στη χώρα μας δεν είναι και η καλύτερη. Ήδη το δίκτυο της έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να είναι ανύπαρκτη σε περιοχές που θα έπρεπε να έχει παρουσία ως μια εταιρεία leader στην παγκόσμια εστίαση, με μόλις είκοσι καταστήματα να είναι ανοικτά ενώ χαρακτηριστικό της κατάντιας της εταιρείας είναι το γεγονός πως όλη η διοίκησή της ασκείται πλέον από ένα μικρό γραφειάκι που η εταιρεία ορκωτών Pricewaterhousecoopers παράσχει στην επιχείρηση. Όλες οι άλλες εργασίες για τη χώρα μας γίνονται στα γραφεία του μαλτέζικου ομίλο Premier Capital που από το 2011 ανέλαβε επίσημα Developmental Licensee της McDonald's στην χώρα μας. Βάσει της σχετικής συμφωνίας, η Premier Capital, που ελέγχεται από τον επιχειρηματικό όμιλο Hili με έδρα τη Μάλτα, τρέχει την εταιρεία με αρνητικά πάντως αποτελέσματα. Κάπως έτσι, ελάχιστα από τα όσα ο επιχειρηματίας κ. Melo Hili, είχε θέσει ως στόχους φαίνονται να έχουν επιτευχθεί. Η μαλτέζικη εταιρεία λειτουργεί εστιατόρια της αμερικανικής πολυεθνικής σε τέσσερις ακόμα χώρες (ελέγχει και λειτουργεί 8 εστιατόρια McDonald's στη Μάλτα, 10 στην Εσθονία, 9 στη Λιθουανία και 8 στη Λετονία), πραγματοποιώντας επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ. Η απόκτηση των εστιατορίων στην Ελλάδα –που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εστιατορίων McDonald's που ελέγχει και λειτουργεί η Premier Capital στα 54.Τα ετήσια έσοδά της ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ και απασχολεί 2.000 εργαζόμενους, αριθμός που ανέρχεται στους 2.500 με την προσθήκη της ελληνικής επιχείρησης. Τα συνολικά 54 εστιατόριά της (συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας) εξυπηρετούν περισσότερους από 40 εκατ. πελάτες ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.