Με το σκάνδαλο Σνοουντεν για τις παρακολουθήσεις από την NSA, ασχολείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel . «Είναι ο Μπαράκ Ομπάμα φίλος για την Ευρώπη;» διερωτάται ο Γιάκομπ Αουγκστάιν, αρθρογράφος του περιοδικού και συνεχίζει λέγοντας:...
«Είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ο πρώτος αφρο - αμερικανός πρόεδρος. Είναι ένας έξυπνος δικηγόρος. Και έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά είναι φίλος; Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν επιβεβαίωσαν αυτό που παρανοϊκοί "κομπιουτεράδες" και αριστερές θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν εδώ και καιρό: ότι μας παρακολουθούν. Και είναι οι Αμερικανοί που το κάνουν αυτό» γράφει ο Αουγκστάιν.
«Ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός της NSA; Η ασφάλεια, όπως λέει το όνομά της; Δεν έχει σημασία το σύστημα ή ο σκοπός: ένας άνθρωπος που παρακολουθείται δεν είναι ελεύθερος. Και κάθε κράτος που συστηματικά αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και στο όνομα της ασφάλειας, δρα εγκληματικά (...) Το καθεστώς που κυβερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ενεργεί με απολυταρχικό τρόπο, όταν αφορά στον απόλυτο έλεγχο που θέλει να έχει. Ο μαλακός απολυταρχισμός δεν παύει να είναι απολυταρχισμός» επισημαίνει ο Αουγκστάιν.
Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Ευρώπης σε αυτή τη συμπεριφορά; Σύμφωνα με τον γερμανό αρθρογράφο, παρότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω κρίσης, είναι η μόνη που μπορεί να διαλύσει την αμερικανική φαντασίωση για παντοδυναμία.
«Μία επιλογή θα ήταν η Ευρώπη να δημιουργήσει το δικό της σύστημα δικτύων για να αποφύγει την αμερικανική παρακολούθηση (...) Μία πιο ρεαλιστική λύση θα ήταν να υποχρεώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς νόμους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δύναμη να το κάνει αυτό. Το προσχέδιο για μία οδηγία για την προστασία των δεδομένων ήδη έχει παρουσιαστεί. Τώρα μένει να εφαρμοστεί. Όταν αυτό συμβεί, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν να "ποδοπατήσουν" τον ευρωπαϊκό νόμο, αλλά αν αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Google, η Apple, η Microsoft και η Facebook θέλουν να συνεχίσουν να βγάζουν χρήματα από μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίους, θα πρέπει να σεβαστούν τους νόμους μας. Όσες εταιρείες συλλαμβάνονται να παραδίδουν δεδομένα με αθέμιτο τρόπο θα πληρώνουν πρόστιμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι εταιρείες θα ασκούν πιέσεις στην κυβέρνησή τους. Η πρόταση ευελπιστεί να ορίσει αυτό το πρόστιμο στο 2% των παγκόσμιων εσόδων της επιχείρησης. Αυτά είναι πολλά χρήματα - και επίσης μία γλώσσα που η Αμερική καταλαβαίνει» καταλήγει ο Αουγκστάιν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.