Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Αναβάθμιση της Αμερικανικής Οικονομίας από την Standard & Poors


Τον Αύγουστο του 2011, ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor's αφαίρεσε από την αμερικανική οικονομία την βέλτιστη βαθμολογία «ΑΑΑ» για πρώτη φορά στην ιστορία. Είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση σε ΑΑ+...


Σήμερα, λίγη ώρα πριν, η S&P αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό το οutlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι σχεδόν αποκλείεται να προχωρήσει σε τυχόν νέα υποβάθμιση, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρεται στην ίδια την ανακοίνωση του οίκου, ουσιαστικά οι πιθανότητες να υπάρξει υποβάθμιση βραχυπρόθεσμα, είναι λιγότερες από μια στις τρεις.

Ως εξήγηση για την αναβάθμιση, η S&P αναφέρεται σε δύο στερεότυπα πλεονεκτήματα που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με άλλες αγορές κρατικών ομολόγων: Είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη και το δολάριο είναι το μεγαλύτερο συναλλαγματικό απόθεμα στον πλανήτη.

Με μια δεύτερη μελέτη όμως, προκύπτει ότι τα ουσιώδη σημεία της κίνησης είναι τα εξής δύο:

1. Ο οίκος είναι αισιόδοξος ότι δεν θα επαναληφθεί η «μάχη» για το όριο του κρατικού χρέους του 2011, την επόμενη φορά που το Κογκρέσο θα χρειαστεί να αυξήσει το όριο, κάτι που προβλέπεται να γίνει το φθινόπωρο.
2. Είναι σαφές ότι επικρατεί πλέον δυναμική τάση βελτίωσης στο αμερικανικό έλλειμμα βραχυπρόθεσμα, χάρη στην βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την S&P, αυτή η βελτιούμενη τάση θα δώσει στο Κογκρέσο περισσότερο χρόνο ώστε να φτάσει σε συμφωνία όσον αφορά το πολιτικά δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, το θέσει υπό έλεγχο την μακροπρόθεσμη τροχιά του αμερικανικού χρέους.

πηγή: financial times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.