Όπως αναφέρει στην έκθεση αξιολόγησης, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 από το 2010 έως το 2015 θα επιτευχθεί, αλλά δεν είναι πλέον αρκετός. Όπως σημειώνει "ο στόχος αυτός είχε καθοριστεί με βάση εκτίμηση για....
το συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο η καταγραφή έδειξε ότι τελικά ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος". Και καταλήγει: "ο κατάλληλος ρυθμός συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να αξιολογείται σε σχέση με τον αρχικό στόχο, αλλά σε σχέση με την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιώσιμη πορεία του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα και συνολικά η υψηλή ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών".
Εξάλλου και η Κριστίν Λαγκάρντ χθες, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΝΤ που ενέκρινε τη δόση του δανείου προς τη χώρα μας, ζήτησε να επισπευθούν οι διαδικασίες στο Δημόσιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο.
Ωστόσο την ίδια ώρα ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν πρόκειται να απολυθούν πάνω από 15.000 Δημόσιοι υπάλληλοι ως το τέλος του 2014. «Όμως, όσο περισσότερους εντοπίζουμε από περιπτώσεις παραβατών, επίορκων κλπ τόσο λιγότεροι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός από τη δεξαμενή της κινητικότητας» διευκρίνισε σε συνέντευξη του στον ANT1. Παράλληλα δεσμεύθηκε πως θα απομακρυνθούν άμεσα οι «κοπανατζήδες» και όσοι έχουν καταδικαστεί για πειθαρχικά παραπτώματα από το Δημόσιο.
O υπουργός παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μπήκαν στο Δημόσιο με προσόντα και με αξιοκρατικές διαδικασίες δεν κινδυνεύουν καθώς είναι εξασφαλισμένη η παραμονή τους.
Σε ότι αφορά τις συμπεφωνημένες 15.000 απολύσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, το οποίο υπενθυμίζει η "Καθημερινή", προβλέπονται τα εξής:
* 4.000 θα απολυθούν φέτος
* Στο α' τρίμηνο του 2014 θα ακολουθήσουν άλλοι 1.000
* 4.000 ακόμη θα δουν την πόρτα της εξόδου στο β' τρίμηνο
* Τον Ιούλιο προβλέπεται αν φύγουν άλλοι 1.500
* Τον Αύγουστο θα απολυθούν επιπλέον 1.500 υπάλληλοι
* Στο γ' τρίμηνο του 2014 προβλέπεται να φύγουν 2.000
* Οι τελευταίοι 1.000, για να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15.000, θα απολυθούν το δ' τρίμηνο του 2014.
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εισαγάγει στο Δημόσιο ένα μόνιμο και συνεχές σύστημα ατομικής αξιολόγησης. Ο α' γύρος θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014.
Εν τω μεταξύ με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο το φθινόπωρο αναμένονται νέες ανατροπές και στον ιδιωτικό τομέα με αύξηση του ορίου των μαζικών απολύσεων αλλά και με νέα μείωση του κατώτατου μισθού απ' τη νέα χρονιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.