Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Βίκτωρ Ρέστης: Ποιός είναι ο προφυλακισμένος εφοπλιστής που βρίσκεται στη «χρυσή λίστα» με τους πιο πλούσιους Ελληνες


Επικεφαλής του πέμπτου μεγαλύτερου ναυτιλιακού ομίλου στην Ελλάδα και με επιχειρηματική δραστηριότητα που εκτείνεται στα media, στην Ενέργεια, στο real estate, στη βιομηχανία τροφίμων και μέχρι πρότινος στον τραπεζικό κλάδο μέσω της FBBank, ο Βίκτωρας Ρέστης βρίσκεται στη «χρυσή λίστα» με τους πιο πλούσιους Ελληνες...



Ο εφοπλιστής, με εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και με συμμετοχή σε 251 εταιρείες κάποιες εκ των οποίων είναι off shore με έδρα τη Λιβερία και τις Νήσους Μάρσαλ, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον του, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο στον τομέα της ναυτιλίας.

Ο Βίκτωρας Ρέστης ανέλαβε τα ηνία της τεράστιας οικογενειακής περιουσίας το καλοκαίρι του 2004 όταν απεβίωσε ο πατέρας του, ο ιδιαίτερα δραστήριος εφοπλιστής Σταμάτης Ρέστης, συνεχίζοντας στα βήματά του, με την ναυτιλιακή εταιρεία Entreprises Shipping and Trading, υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκονται περίπου 100 πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια.

Το 2010 ολοκλήρωσε την εξαγορά της νορβηγικής Aries Offshore καθώς και μιας σειράς θυγατρικών της, ο οποία διαχειρίζεται 4 πλοία βοηθητικά στον κλάδο άντλησης πετρελαίου, αντί τιμήματος που υπολογίζεται στα 100 εκατ. δολάρια.

Η επιρροή του στην οικονομική αγορά θεωρείται σημαντική και τον Ιούνιο 2012 κατόρθωσε να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο ο Ελληνας εφοπλιστής κατηγορείται για κινήσεις μέσω της τράπεζας FBB που ελέγχει αλλά και για την ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του και συγκεκριμένα ότι έχει συμπήξει στρατηγική συμφωνία με το Ιράν και με το υπουργείο πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο ο εφοπλιστής διέψευσε κατηγορηματικά, ο κ. Ρέστης φερόταν να συνεργάζεται με ανθρώπους που συνδέονται με το ιρανικό καθεστώς και θα λάμβανε κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων με σκοπό την αγορά στόλου μεγάλων πλοίων για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε διεθνείς πελάτες κατά παρέκκλιση των διεθνών κυρώσεων στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Το επίμαχο δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ

Η βάση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί αφορά σε ένα δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που δόθηκε στις 13/6/2012 στην εταιρεία ΑΑΜ Holdings S.A. Με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ. Δικαιούχος της συγκεκριμένης εταιρείας εμφανίζεται η United Shipping Inc. που είναι ταυτόχρονα μέτοχος της Ronda Shipmanagement Inc, με έδρα τη Λιβερία.

Συγκεκριμένα, την ημέρα της χορήγησης του δανείου στην ΑΑΜ, ποσό 2,4 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε με έμβασμα σε λογαριασμό της τράπεζας Lamda PrivatBank AG, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με έδρα το Λιχτεναστάιν. Επίσης, την ίδια ημέρα εκδόθηκε επιταγή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε διαταγή της ΑΑΜ και με εγγυητή την Ronda Shipmanagement Inc. ΤΟ ποσό της επιταγής επανακατατέθηκε αρχικά στην Lamda πριν τελικά μεταφερθεί ως έμβασμα την 18 Ιουνίου σε λογαριασμό της BSR Fund S.A. στην οποία δικαιούχος και μέλη του δ.σ. της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ο Βίκτωρας Ρέστης και στενά συγγενικά του πρόσωπα.

Πηγές:wall street journal, iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.