Για «καυτό» φθινόπωρο, με αφορμή τα σενάρια για «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, προετοιμάζεται η αντιπολίτευση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή νέα σκληρή κριτική που ασκήθηκε κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την πρόθεση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών...
Το θέμα αναμένεται να δοκιμάσει και την κυβερνητική συνοχή, αφού, τις τελευταίες ημέρες, οι αντιδράσεις ήταν έντονες και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, σε πρόσφατες δηλώσεις τους σε ηλεκτρονικά μέσα, κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, όταν θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.
Μάλιστα, ενάντια στην κίνηση αυτή τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέλιξη η οποία ενέτεινε τους φόβους ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει την αλλαγή αυτή από τη Βουλή, τότε θα ήταν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να μην έχει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Επίθεση από την αντιπολίτευση
Εν τω μεταξύ, συνεχίσθηκε χθες η σκληρή επίθεση κομμάτων της αντιπολίτευσης στα σχέδια για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι «η κυνική προαναγγελία του υπουργείου Οικονομικών, ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί, έρχεται τελικά να επιβεβαιώσει αυτό που επί μήνες η κυβέρνηση διέψευδε.
Οταν σχεδιάζουν ακόμα και να πετάξουν οικογένειες στο δρόμο, γίνεται παραπάνω από σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά για να υλοποιήσουν στο ακέραιο τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις.
Δεν θα σκεφτούν ούτε στιγμή τα αποτελέσματα των ακραίων μέτρων τους και θα συνεχίσουν να βαφτίζουν σωτηρία μια πολιτική, η οποία στο πέρασμά της αφήνει μόνο συντρίμμια».
Καταλήγοντας, η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι «σήμερα, που τα νοικοκυριά στενάζουν από την πολιτική λιτότητας, όχι μόνο είναι αδιανόητη η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και των νοικοκυριών, στο πλαίσιο μιας νέας ''σεισάχθειας'' όπως έχει περιγραφεί και στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Αυτά τα μέτρα στήριξης δεν συνιστούν μόνο απάντηση στις ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ακόμη ότι «η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, αντιστρέφει την πραγματικότητα.
Αντιθέτως, η ρύθμιση των ''κόκκινων δανείων'' θα περιορίσει τις επισφάλειες των τραπεζών και θα ενισχύσει το ρόλο τους.
Οποιος ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη, έχει πρωτίστως καθήκον να αποκρούει τις ανορθολογικές και αντικοινωνικές θέσεις της τρόικας που επιφέρουν κοινωνική αποσταθεροποίηση», σημειώθηκε στη σχετική ανακοίνωση.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, επισήμανε ότι «σπέρνει μνημονιακούς ανέμους και θα θερίσει φθινοπωρινές θύελλες ο κ. Στουρνάρας, καθώς με την πολιτική του, στηρίζει για άλλη μια φορά τις τράπεζες, ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των μικροδανειοληπτών, οι οποίοι, με το ''ξεπάγωμα'' των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και να βρεθούν στο δρόμο, δημιουργώντας έτσι στρατιές σύγχρονων αστέγων, που δεν πρόκειται να δεχθούν παθητικά τη μοίρα τους».
Επιδείνωση της ύφεσης στην αγορά ακινήτων
Επιτάθηκε περαιτέρω η ύφεση στην αγορά οικιστικών ακινήτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, γεγονός που προκύπτει από την εντονότερη αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών και αφετέρου από τη σημαντικότερη πτώση του ήδη σημαντικά περιορισμένου αριθμού των συναλλαγών.
Οπως αναφέρεται στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013 η μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό σε σύγκριση με τα πρώτα έτη της τρέχουσας κρίσης, ενώ παράλληλα στην ίδια περίοδο η πτώση των τιμών των κατοικιών άρχισε να προκαλεί και σημαντική πτώση των ενοικίων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στην περίοδο 2007-2011 οι τιμές των διαμερισμάτων στο σύνολο της χώρας υπέστησαν σωρευτική πτώση κατά 11,7%, ενώ στην περίοδο 2012 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο 2013 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 23,1% (2012: -11,7%, β' τρίμηνο 2013: -11,4%).
Γενικά, η υποχώρηση της ζήτησης ακινήτων διαφαίνεται από το συνεχιζόμενο αρνητικό ρυθμό μεταβολής των στεγαστικών δανείων (2010: -0,3%, 2012: -3,4%, α' εξάμηνο 2013: -3,2%).
Η έλλειψη της ζήτησης εκπορεύεται από την αβεβαιότητα των νοικοκυριών σχετικά με την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, την υψηλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων τα τελευταία έτη (με μια σειρά από επικαλυπτόμενα φορολογικά μέτρα) σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόκλιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τις χαμηλότερες πραγματικές αξίες συναλλαγών σε πολλές περιπτώσεις και, τέλος, την προσεκτική στάση των τραπεζών στη χορήγηση νέων δανείων.
Μειωμένες κατά 29,5% οι τιμές
Η αγορά χαρακτηρίζεται από τάση διόγκωσης της δυνητικής προσφοράς ακινήτων, λόγω της ανάγκης που έχει προκύψει για καλύτερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας πολλών νοικοκυριών με πολλά ακίνητα στην ιδιοκτησία τους, αναφέρει η Alpha Bank στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο.
Σημειώνει δε ότι, παρά τη σημαντική πτώση των τιμών και την ύπαρξη πληθώρας ακινήτων που προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία, οι συναλλαγές επί ακινήτων εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω κυρίως:
α) των στρεβλώσεων που υπάρχουν ακόμη όσον αφορά το φόρο των συναλλαγών ακινήτων που επιβάλλεται σε πολύ υψηλές αντικειμενικές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες και
β) των προσδοκιών που ενδεχομένως εξακολουθούν να υπάρχουν για μεγαλύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων. Γενικά η σωρευτική μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων ανήλθε στο 29,5% το β' τρίμηνο του 2013 έναντι του 2007.
Η αγορά οικιστικών ακινήτων επιβαρύνθηκε δυσανάλογα από το Σεπτέμβριο του 2011, εξαιτίας και της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και της κάθετης πτώσης των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας.
Η δυσμενής κατάσταση στην αγορά κατοικιών επιδεινώνεται περαιτέρω και από τις πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις επί των οικιστικών ακινήτων.
πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.