Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Νεκρός ο τελευταίος σωματοφύλακας του Χίτλερ

Αμετανόητος Ναζί μέχρι την τελευταία του πνοή

Σε μία συνέντευξή του το 2005 είχε περιγράψει τον Χίτλερ ως έναν πολύ φυσιολογικό άνθρωπο και πρόσθεσε "Δεν ήταν σκληρός. Δεν ήταν τέρας. Δεν ήταν υπεράνθρωπος"...




Έφυγε από τη ζωή στα 96 του χρόνια ο Rochus Misch ο οποίος υπηρέτησε ως σωματοφύλακας τον Αδόλφο Χίτλερ. Ήταν ο τελευταίος εν ζωή αυτόπτης μάρτυρας των έσχατων ωρών του Ναζιστικού ηγέτη πριν την αυτοκτονία του στο καταφύγιο του Βερολίνου.

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο βιογράφος του Burkhard Nachtigall. Ο Misch ήταν περήφανος για το γεγονός ότι εκείνος φρόντιζε την ασφάλεια του "αφεντικό" όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά τον δικτάτορα.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Guardian ο 96χρονς ήταν ο τελευταίος που ζούσε, από τους ανθρώπους που ήταν με το Χίτλερ στο καταφύγιό του στο Βερολίνο πριν πεθάνει.

Σε μία συνέντευξή του το 2005 είχε περιγράψει τον Χίτλερ ως έναν πολύ φυσιολογικό άνθρωπο και πρόσθεσε "Δεν ήταν σκληρός. Δεν ήταν τέρας. Δεν ήταν υπεράνθρωπος".

Γεννημένος το 1917 στο Alt Schalkowitz, μία μικρή πόλη που τώρα ανήκει στην Πολωνία, ο Misch έχασε τους γονείς του σε πολύ νεαρή ηλικία.

Στα είκοσί αποφάσισε να μπει στα SS και προσφέρθηκε να μπει στην προσωπική φρουρά του Χίτλερ. "Ήταν ο αντικομουνισμός ενάντια στον Στάλιν, για την προστασία της Ευρώπης. Προσφέρθηκα να πολεμήσω ενάντια των Μπολσεβίκων, όχι για τον Χίτλερ", είχε πει.

Όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939 βρέθηκε στο πλευρό των Γερμανών. Σε μια μάχη πυροβολήθηκε και παραλίγο να πεθάνει ωστόσο κατάφερε να διαπραγματευτεί και να παραδοθεί στους Γερμανούς σε ένα φρούριο κοντά στη Βαρσοβία.

Οι Γερμανοί τον έστειλαν πίσω στη χώρα και το Μάιο του 1940 ήταν ο ένας από τους δύο που επιλέχθηκαν από τα SS ως σωματοφύλακες και γενικοί βοηθοί του Χίτλερ.

Με τη σύντροφό του Johannes Hentschel συνόδευαν το Χίτλερ παντού. Έκαναν τα πάντα για εκείνον, από το να απαντούν τηλέφωνα έως να γράφουν ευχετήριες κάρτες σε αξιωματικούς, ενώ τον συνόδευαν παντού.

"Ήταν υπέροχο αφεντικό. Έζησα μαζί του πέντε χρόνια", ήταν μία από τις ατάκες που έχει πει για τον Χίτλερ, στη συνέντευξή που είχε δώσει το 2005. Όσο αφορά το ολοκαύτωμα είχε υποστηρίξει πως δεν ένιωθε ενοχές ή ευθύνες, καθώς όπως έλεγε, "δεν γνώριζα τίποτα για τη δολοφονία 6 εκατ. Εβραίων".

Μετά από τη παράδοση του Βερολίνου στις 7 Μαΐου, κατέληξε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σοβιετική Ένωση, όπου πέρασε εννιά χρόνια, πριν του επιτραπεί να επιστρέψει στο Βερολίνο το 1954.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.