Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο Ινδός κροίσος μετατρέπει σε… Λας Βέγκας των Βαλκανίων τα Σκόπια


Είναι από τους πλουσιότερους Ινδούς στον κόσμο. Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, η αξία των επιχειρήσεών του φτάνει τα 35 δις δολάρια αν και τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου του δεν είναι και τόσο… ξεκάθαρα. Εχει επενδύσεις σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ πρόσφατα απέκτησε το Plaza Hotel στη Νέα Υόρκη και το Grosvenor στο Λονδίνο....


 O ζάμπλουτος αυτός Ινδός, που θα μπορούσε να κάνει real estate σε περιοχές υψηλής τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, αποφάσισε να μετατρέψει σε… Λας Βέγκας των Βαλκανίων τα Σκόπια.

Είναι ο Σουμπράτα Ρόι Σαχάρα, ο 65χρονος μεγιστάνας από την Ινδία ο οποίος σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 2 δις δολάρια για την ανάπτυξη πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στην Οχρίδα καθώς και για καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και διακίνησης γάλατος. Θα περιλαμβάνει εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, 20.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών με προώθηση των προϊόντων στις αγορές των βαλκανικών χωρών. Και στην Ελλάδα, όπως δηλώνει ο γιος του Ινδού μεγιστάνα Σιμάντο Ρόι.
Στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων που έκανε στους δημοσιογράφους, ο Σουμπράτα Ρόι ερωτήθηκε αν θα κάνει επενδύσεις και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Όμως, ήταν ιδιαίτερα φειδωλός, σκεπτόμενος μόνο τα Σκόπια τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί τον κορυφαίο επενδυτικό προορισμό.

Αίσθηση έκαναν δύο θέματα που ανέπτυξε στους Ελληνες δημοσιογράφους με τους οποίους συναντήθηκε στα Σκόπια. Το πρώτο είναι ότι θέλει να κάνει την πρώην Δημοκρατία της Μακεδονίας (που όλοι ανεξαιρέτως ονομάζουν… σκέτο Μακεδονία) έναν από τους 10 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Απορίας άξιο διότι ακόμη και η Ελλάδα με τα 18 εκατ. τουριστών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κατατάσσεται στην 17η θέση. Πρώτες η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Κίνα ενώ η Τουρκία με 35 εκατ. τουρίστες πέρυσι βρίσκεται στην 6η θέση. Πώς λοιπόν τα Σκόπια θα ξεπεράσουν όλους αυτούς τους τουριστικούς κολοσσούς, είναι ένα θέμα προς μελέτη.

Το δεύτερο ζήτημα που έκανε αίσθηση από τις δηλώσεις του Ινδού μεγιστάνα ήταν πως… αγνοούσε ότι δίπλα στα Σκόπια βρίσκεται… η Ελλάδα. Όταν σχεδιάζεις μια επένδυση με αρχικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ στην Οχρίδα, δηλαδή σε ελάχιστη απόσταση από τα ελληνικά σύνορα τότε είναι αδύνατο να μη γνωρίζεις ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι ο βασικός «τροφοδότης» του τουριστικού αυτού project που διαφημίζεται και ως «Λας Βέγκας» των Βαλκανίων. Και είναι περίεργο να ζητάς χάρτη των Βαλκανίων για να δεις που… πέφτει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας η οποία θα μπορούσε να στέλνει χιλιάδες πελάτες στα ξενοδοχεία, SPA, καζίνο κ.λπ. που θα κτιστούν, όπως υπόσχεται ο Ρόι, στην Οχρίδα. Εχει επισκεφτεί πάντως την Ελλάδα καθώς θέλει να αγοράσει δύο πλοία για να τα μεταφέρει στη χώρα του, ενώ του έγινε πρόταση να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τον Αστέρα, αλλά την απέρριψε, προφανώς γιατί... η Οχρίδα των Σκοπίων έχει περισσότερο και υψηλότερο τουρισμό.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων προς τον Σ. Ρόι, «γιατί επενδύετε στα Σκόπια που δεν έχουν ούτε τουρισμό, ούτε καν υποδομές, κι όχι στην Ελλάδα, την Κροατία ή τη Σερβία;» ο Ινδός κροίσος είπε ότι θεωρεί τα Σκόπια «παρθένα χώρα» για επενδύσεις αλλά και γιατί τη χώρα αυτή τη συνδέει με την Ινδία η… Μητέρα Τερέζα.
Η παγκοσμίου φήμης αγωνίστρια για την ειρήνη που απλά γεννήθηκε στα Σκόπια αλλά έκτοτε δεν είχε καμιά σχέση μ' αυτή τη χώρα, έχει γίνει… σύμβολο για την κυβέρνηση Γκρουέφκι, όπως άλλωστε και όλη η ιστορία της Μακεδονίας.

Ο Σουμπράτα Ρόι ήρθε στα Σκόπια για να γνωρίσει, όπως είπε, τους καλοσυνάτους και αγαπητούς πολίτες της και συνέδεσε τον αγώνα της Μητέρας Τερέζας με τον Μαχάτμα Γκάντι, το σύμβολο της Ινδίας και όλου του κόσμου.
Μεταξύ επενδύσεων και καλών σχέσεων με τη σκοπιανή κυβέρνηση, ο Σ. Ρόι διοργάνωσε και το πρώτο «Βαλκανικό Φεστιβάλ Ειρήνης», το οποίο ξεκινά από τα Σκόπια και θα γίνεται κάθε χρόνο σε άλλη βαλκανική χώρα. Η αρχή έγινε από εκεί πιθανότατα για να προωθηθούν και οι επενδυτικές κινήσεις του Ινδού κροίσου στη χώρα αυτή.

Με… αέρα Μπόλιγουντ αλλά και με μικρή συμμετοχή των πολιτών των Σκοπίων, το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 1 και 2 Οκτωβρίου. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία για ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης Γκρουέφκι και του ρόλου της στα Βαλκάνια. Αλλωστε, η εκδήλωση είχε και... την ευγενική συμμετοχή του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ ο οποίος μετά τα Σκόπια πετάχτηκε και μέχρι την Αλβανία για να γίνει σύμβουλος της κυβέρνησης.
Προφανώς έναντι αδράς αμοιβής ο κ. Μπλερ εμφανίστηκε «σταυροφόρος της ειρήνης», ξεχνώντας φυσικά το ρόλο του στον πόλεμο στο Ιράκ και την παρ' ολίγον κλήση του στο Διεθνές Δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου.

Στην ομιλία του χαρακτήρισε την… Μακεδονία «φάρο ειρήνης» και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αν και πολλοί θα είχαν αντιρρήσεις σχετικά με τη στάση του Νικ. Γκρουέφκι σε ότι αφορά τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από φαντασμαγορικό σόου από χορευτές οι οποίοι μετέτρεψαν το Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων σε… Μπόλιγουντ. Εκατοντάδες Ινδοί ταξίδεψαν από τη χώρα τους για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Σκοπιανών για πιο ειρηνικά Βαλκάνια.

Η Μακεδονία είναι… Σκοπιανή

Αν δεν πάει κάποιος στα Σκόπια να το ζήσει δεν το καταλαβαίνει. Η χώρα αυτή ζει και αναπνέει με… μακεδονικό άνεμο. Ο,τι γίνεται στη χώρα αυτή έχει σκοπό το «κτίσιμο» μιας ιστορίας που δεν υπάρχει. Υπερμεγέθη αγάλματα του Μ. Αλέξανδρου και του πατέρα του Φίλιππου, κάθε λίγα μέτρα «θυμίζουν» στους πολίτες ότι είναι οι άμεσοι απόγονοι των Μακεδόνων. Σημαίες παντού, οι ονομασίες ξενοδοχείων, πλατειών, μνημείων, του αεροδρομίου, των δρόμων, παραπέμπουν στη Μακεδονία σε τέτοιο σημείο που οι Ελληνες που την επισκέπτονται ξεχνούν ότι βρίσκονται σε μια χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην οποία οι μισοί κάτοικοι είναι Αλβανοί και οι υπόλοιποι Σλάβοι. Όμως, η κυβέρνηση Γκρουέφκι έχει επενδύσει πολλά στην υπόθεση «Μακεδονία» και φαίνεται να πετυχαίνει το σκοπό του, αφού όλοι οι ξένοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει μια χώρα που λέγεται FYROM αλλά ένα κράτος που λέγεται «Μακεδονία».

πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.