Με το shutdown μερικών εκ των βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, οι ανησυχίες κορυφώνονται πως το ενδεχόμενο default των ΗΠΑ γίνεται πλέον όλο και πιο πιθανό. Η Morgan Stanley εξηγεί γιατί κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί...
Όπως τονίζει, υπήρξε και υπάρχει αρκετή σύγχυση όσον αφορά τις προθεσμίες χρηματοδότησης των ΗΠΑ. Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του προς το Κογκρέσο, η 17η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία «τα έκτακτα μέτρα θα εξαντληθούν» και το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει δανειοληπτική ικανότητα . Αυτή δεν είναι η ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών θα ξεμείνει από μετρητά.
Η Morgan Stanley αναμένει ότι τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά που έχει στα ταμεία του το υπουργείο, θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όταν έχουν προγραμματιστεί αρκετές μεγάλες δαπάνες του προγράμματος.
Ενώ από τη μία πλευρά αυτό δίνει τους πολιτικούς περισσότερο χρόνο για να έρθουν σε συμφωνία, από την άλλη, σημαίνει επίσης ότι έχουν περισσότερο χρόνο για πολιτικό... πινγκ-πονγκ. Παρ 'όλα αυτά, ο οίκος θεωρεί ότι οι πιθανότητες για default της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκείνη την ημερομηνία, είναι μηδενικές. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει τους λογαριασμούς της.
Γιατί;
Εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει σε αύξηση του ορίου του χρέους την ημερά που η Fed εκτιμά ότι το υπουργείο θα ξεμείνει από μετρητά, θα πρέπει να σταματήσει όλες τις πληρωμές και να περιμένει οδηγίες. Ως εκ τούτου, όλες οι πληρωμές θα αντιμετωπίσουν την προοπτική της παραβίασης ενός από τους τρεις νόμους:
1) Το νόμο Second Liberty Bond Act του 1917 που καθορίζει το ανώτατο όριο του χρέους.
2) Το νόμο της Federal Reserve που απαγορεύει την Fed να δανείζει απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών, ή
3) Τη 14η Τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία υποστηρίζει ότι το χρέος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που έχει εκδοθεί νόμιμα, δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί.
Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, ουσιαστικά θα πρέπει να παραβιαστεί κάποιος νόμος. Η παραβίαση του Συντάγματος δεν πρόκειται να συμβεί.
Αν όμως, ο υπουργός Οικονομικών αποφασίσει να αμφισβητήσει τον πρώτο νόμο, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει χρέος και θα αντλήσει μετρητά.
Ωστόσο, το χρέος αυτό δεν θα έχει την προστασία της τροπολογίας 14, δεδομένου ότι δεν έχει κατ'ανάγκην εκδοθεί νόμιμα, οπότε θα μπορεί να προχωρήσει σε default. Δηλαδή, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει "κόκκινα" ομόλογα, προκειμένου να καταβάλει την ωρίμανση κεφαλαίου και των τόκων των "μπλε" ομολόγων. Οι κόκκινα γίνονται μπλε όταν το ανώτατο όριο του χρέους αυξάνεται.
Αν είναι ο πρόεδρος της Federal Reserve αυτός που αποφασίζει να αμφισβητήσει κάποιον νόμο, τον δεύτερο συγκεκριμένα, τότε ο Γενικός Λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών (TGA) πηγαίνει σε υπερανάληψη, και όλες οι εργασίες του υπουργείου συνεχίζονται, καταλήγει η Morgan Stanley.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.