Στον κρισιμότερο ίσως μήνα, από την ήμερα της εκλογής της, εισέρχεται η κυβέρνηση καθώς από σήμερα μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα «παιχθούν» πολλά αν όχι όλα σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια με την πορεία της χώρας συνολικά...
Ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ξεκινά αυτόν τον δύσκολο μήνα με τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στο Βερολίνο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, καλείται να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των βουλευτών στα τελευταία δύσκολα νομοσχέδια, την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ που θυμίζει «κινούμενη άμμο» αλλά και τις πιέσεις της τρόικας.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία κρίσιμα νομοσχέδια, τα οποία πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή, προκειμένου να τελειώσει (πιθανώς) με το πιο δύσκολο κομμάτι του προγράμματος που έχει σχεδιαστεί με την τρόικα. Τα νομοσχέδια αυτά είναι:
1 Φορολογία ακινήτων. Ηδη, μετά την παρέμβαση του Χρ. Λαζαρίδη έγινε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των εισοδηματικά αδύναμων, γεγονός που περιόρισε σημαντικά την ένταση στο εσωτερικό και των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων. Απομένει πλέον η επικύρωση του νέου νομοσχεδίου από την τρόικα και εφόσον αυτό συμβεί και δεν υπάρξουν ενστάσεις από τους δανειστές αυτή τη φορά, τότε το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ίσως κι αύριο στη Βουλή. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που έχουν πλήρη εικόνα για τις συνομιλίες και τις διαβουλεύσεις που υπήρξαν με τους εκπροσώπους των δυο κυβερνητικών κοινοβουλευτικών ομάδων, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να καταψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις.
2 Προϋπολογισμός. Η κατάθεσή του θα γίνει -όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές- την 21η Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως του εάν έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με την τρόικα ή όχι. Θεωρείται βέβαιον ότι θα υπάρξει μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη με την αντιπολίτευση. Στο εσωτερικό των δυο κομμάτων δεν αναμένονται αντιδράσεις με δεδομένο ότι το προσχέδιο που έχουν στα χεριά τους οι βουλευτές, δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα. Εάν όμως υπάρξουν... δυσάρεστες εκπλήξεις (πιθανότατα μετά από παρεμβάσεις της τρόικας), τότε αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα η συζήτηση και η ψήφιση και του προϋπολογισμού.
3 Πλειστηριασμοί. Κατά πολλούς αυτό είναι και το κρισιμότερο θέμα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση Σαμαρά. Οι πιέσεις της τρόικας είναι μεγάλες, όπως ακριβώς και η αντίδραση της κυβέρνησης στο αίτημα των δανειστών για πλήρη άρση της απαγόρευσης. Η μάχη θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και κάνεις δεν μπορεί από τώρα να προεξοφλήσει την έκβασή της. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 5 Δεκέμβρη, έτσι ώστε να έχει ψηφιστεί έως τις 15 του ίδιου μήνα.
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι αυτά τα νομοσχέδια θα είναι και τα τελευταία που περιλαμβάνουν δυσάρεστα-αντιδημοφιλή δημοσιονομικά μέτρα και πως από την αρχή του νέου έτους, σειρά θα έχουν οι αναπτυξιακές πολιτικές αλλά και η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Στόχος του είναι να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται -σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- τα ζητήματα αυτά και πιστεύει ότι μετά θα έχει τη δυνατότητα και τα κατάλληλα «εργαλεία» να προωθήσει αλλαγές που θα βελτιώσουν το ψυχολογικό κλίμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Εφόσον αυτό συμβεί, και το πολιτικό κλίμα θα γίνει καλύτερο και οι κίνδυνοι να υπάρξουν νέες κοινοβουλευτικές απώλειες θα μειωθούν στο ελάχιστο. Για όλους αυτούς τους λόγους, συνεργάτες του πρωθυπουργού ονομάζουν «κολασμένο μήνα» τις 30 ημέρες που ακολουθούν και συνιστούν σε όλους τους υπουργούς να είναι και προσεκτικοί αλλά και πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προαπαιτούμενων για τη δόση του 1,1 δισ. ευρώ.
Οι εκκρεμότητες
Για την κυβέρνηση αυτή την ώρα δεν μετρά μόνον η επόμενη δόση, αλλά ο καθορισμός του δημοσιονομικού κενού για την επόμενη χρονιά, καθώς από το ύψος αυτού θα κριθεί η πορεία της οικονομίας συνολικά. Αν η τρόικα πειστεί από το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που σήμερα αναμενόταν να της παρουσιάσει ο κ. Στουρνάρας, τότε το σενάριο των νέων δημοσιονομικών μέτρων θα ενταφιαστεί οριστικά, γεγονός που με τη σειρά του θα δώσει μεγάλη πολιτική ανάσα στην κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς θα «αγοράσει» πολιτικό χρόνο και είναι βέβαιον ότι θα δώσει την εκλογική μάχη του προσεχούς Μαΐου με άλλους όρους. Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της προσπάθειας που γίνεται στην... τελική ευθεία για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει συναντήσεις με βουλευτές της ΝΔ έτσι ώστε να τους επισημάνει την ανάγκη να στηρίξουν τα τελευταία δύσκολα μέτρα και για να τους πείσει ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης.
Στο ίδιο πλαίσιο θα εντάξει και την υιοθέτηση μέτρων ανακούφισης των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων, κάτι που θα γίνει μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα προκύψει - κατά πάσα βεβαιότητα - στο τέλος του έτους.
*στο Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.