Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Πόσα πληρώνουμε για τους δημόσιους υπαλλήλους


Κατά 8,6 δισ.ευρώ μειώθηκαν την τετραετία 2009-2013 οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους του συμμαζέματος του Δημοσίου αλλά και της....



επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «γαλάζιου» βουλευτή Δ.Σταμενίτη, ο υπουργός παρέθεσε τα σχετικά στοιχεία και , ειδικότερα, το 2009 είχαμε 913.000 δημοσίους υπαλλήλους από τους οποίους οι σχεδόν 700.000 ήταν μόνιμοι και το κόστος ανερχόταν στα 24,5 δισ.ευρώ.

Αντίστοιχα σήμερα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι 700.000, με τους μόνιμους να είναι λίγο παραπάνω από 600.000 και το κόστος να έχει πέσει στα 15,9 δις. ευρώ. «Ένας από τους λόγους που πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα είναι ότι μαζεύτηκε το μέγεθος του κράτους» τόνισε ο υπουργός.

Στην ερώτηση, αν αυτό το μάζεμα του κράτους είχε επίπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: «Και ναι και όχι. Ένα παράδειγμα είναι οι ΔΟΥ. Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε και υλοποίησε μια πολιτική συρρίκνωσης των ΔΟΥ έτσι ώστε αυτές να καταστούν μεγάλε, πιο αποτελεσματικές και έως ένα βαθμό πιο απρόσωπες, ωστόσο λογικά η εξυπηρέτηση είναι πιο δύσκολη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.