Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.Ποιοι θέλουν αλλαγή πρωθυπουργού και γιατί;

Παρέμβαση Καραμανλή
Εκνευρισμό και μεγάλη ενόχληση προκαλεί στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η παρασκηνιακή κινητικότητα διαφόρων παραγόντων της ΝΔ οι οποίοι συζητούν «περίεργα» σενάρια που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο Μέγαρο Μαξίμου...


 πιστεύουν ότι υπάρχουν κέντρα, εντός και εκτός της Ελλάδας, που υπονομεύουν την κυβέρνηση, επιδιώκουν αποσταθεροποίηση και αλλαγή Πρωθυπουργού με ένα «σενάριο τύπου Πικραμένου» και πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης, κατήγγειλε δημόσια ότι κέντρα τα οποία βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδος θέλουν την πτώση της κυβέρνησης. Τα κέντρα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, επιδιώκουν τη συμμετοχή της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, σε ένα κυβερνητικό σχήμα, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

«Υπάρχουν κέντρα, άνθρωποι της ελίτ, επιχειρηματίες που θεωρούν ότι χρειάζεται σενάριο διακυβέρνησης της Αριστεράς, με «μαξιλαράκια» τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ακόμη και ΔΗΜΑΡ» είναι η άποψη του κ. Βορίδη.

Αιχμές εναντίον Ντόρας

Ο ίδιος αφήνει αιχμές εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία πρόσφατα κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εντάξει εκ νέου τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Η ιδέα αυτή, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει την κυβέρνηση αποδυναμωμένη και ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο, αναφέρουν στελέχη της ΝΔ, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μόλις μίλησε η κυρία Μπακογιάννη βγήκε και έκανε προσκλητήριο σε βουλευτές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να «αποστατήσουν» προς την αξιωματική αντιπολίτευση και να ρίξουν την κυβέρνηση.
«Το σενάριο αυτό της αντικατάστασης Σαμαρά δεν έχει τύχη. Αν κάποιοι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση ας τη ρίξουν και πάμε για εκλογές» αναφέρουν επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό.

Δεν θα γίνω Παπανδρέου

Αυτά τα σενάρια μπορεί να φαίνονται λίγο υπερβολικά αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τα συζητά με τους επιτελείς του και παρακολουθεί τις κινήσεις. «Εγώ δεν θα γίνω Παπανδρέου» ήταν μια από τις «διαρροές» του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία αποδίδεται στον κ. Σαμαρά. Με αυτή τη φράση ο Πρωθυπουργός ήθελε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να δεχθεί αλλαγή «τύπου Πικραμένου» όπως επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου προ τριετίας, επιλογή η οποία απεδείχθη καταστροφική για τον ίδιο αλλά και για το ΠΑΣΟΚ.

Παρέμβαση Καραμανλή
Τα σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβερνησης φαίνεται ότι παρακολουθεί και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μέσω συνεργατών του, παρενέβη προ ημερών υπέρ του κ. Σαμαρά. Ξεκαθάρισε ότι τέτοιο ενδεχόμενο αλλαγής Πρωθυπουργού δεν υφίσταται και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να το επιτρέψει.

«Μακριά από μένα η υπονόμευση του Σαμαρά». Με αυτήν τη φράση φέρεται ο κ. Κ. Καραμανλής να απαντάει στα διάφορα σενάρια που ακούει και διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από κινήσεις ορισμένων στελεχών της ΝΔ και βουλευτών που αυτοχαρακτηρίζονται «καραμανλικοί».

Ο πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει κάθε σενάριο αντικατάστασης του κ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία, τόσο για λόγους πολιτικής όσο και ηθικής τάξης, ενώ, όπως λένε οι γνωρίζοντες και όσοι συνομιλούν μαζί του, ο κ. Καραμανλής είναι βαθύτατα «παραταξιακός» και δεν συμμετέχει σε εσωκομματικά παιχνίδια, παρά το γεγονός ότι έχει αρκετές ενστάσεις για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Εχουμε «μαξιλαράκια»

Ως επιβεβαίωση ύπαρξης πολιτικών διεργασιών στο εσωτερικό πολλών κοινοβουλευτικών ομάδων ερμηνεύτηκε η φράση του ίδιου του πρωθυπουργού στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Γερμανία η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».
«Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι", καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναγνωρίζει ότι πολλοί εκ των βουλευτών που υποστηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση έχουν υποστεί «πολιτική κόπωση», θεωρεί ότι δεν θα προκληθεί πολιτικό πρόβλημα, διότι υπάρχουν και στελέχη που ανήκουν είτε στην ομάδα των ανεξάρτητων, είτε σε κάποιο κόμμα που θα υποστήριζαν τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα γίνονται.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του κατ' αρχήν τον Γ. Κασσαπίδη, ο οποίος πρόσφατα είχε ψηφίσει «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διαφοροποιήσεις στελεχών των ΑΝΕΛ, όπως είναι οι κ. Κουίκ και Χαϊκάλης από την επίσημη «γραμμή» του κόμματος και ειδικότερα από το πολιτικό «φλερτ» μεταξύ του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα.


Και στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι αδύναμη παρά το γεγονός ότι έχει μόνο 154 βουλευτές αλλά ότι υπάρχουν βουλευτές που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πλαισιώσουν το κυβερνητικό σχήμα. Αυτοί προέρχονται από τους ανεξάρτητους ή ακόμη και από τη ΔΗΜΑΡ που δεν θα θελήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα ρίχνοντας την κυβέρνηση.

«Οι ανεξάρτητοι βουλευτές και η ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισαν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λέει πολλά. Σημαίνει ότι υπάρχουν κοινοβουλευτικές δυνάμεις που δεν θα επιτρέψουν να οπισθοδρομήσει η χώρα» αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.