Περισσότερα αμφιθέατρα για να χωρέσουν όλους τους εξεταζόμενους θα πρέπει να αναζητήσουν οι πανεπιστημιακοί κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου - Μαρτίου...
Και αυτό, διότι τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή με την ολοκλήρωση του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, εκπνέει ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες "αιώνιοι" φοιτητές για να πάρουν το πτυχίο τους.
Στην Ελλάδα ανήκει η παγκόσμια πρωτοτυπία, οι φοιτητές πανεπιστημίων που έχουν ξεπεράσει τα ελάχιστα έτη σπουδών της σχολής τους (περίπου 180.000) να είναι περισσότεροι από εκείνους (περίπου 170.000) που φοιτούν κανονικά στα έτη σπουδών τους. Άλλοι περίπου 70.000 υπολογίζονται οι "αιώνιοι" στα ΤΕΙ.
Έτσι, την προσεχή χειμερινή εξεταστική περίοδο (και εύλογα στη θερινή του Ιουνίου - Ιουλίου) αναμένεται να σημειωθεί το αδιαχώρητο στις αίθουσες των εξετάσεων.
Πρώτοι όλων θα πρέπει να σπεύσουν όσοι εισήχθησαν στο ΑΕΙ ή το ΤΕΙ έως το 2003, για τους οποίους έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς την έξοδο από το Ίδρυμα.
"Θα βάλουμε εξετάσεις έως αργά τη νύχτα" ανέφερε στην Καθημερινή αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων μεγάλου ΑΕΙ, καθώς τα Ιδρύματα θα επιβαρυνθούν και από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιτρέψει την εξέταση και μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου τον Φεβρουάριο.
Βέβαια, οι ευθύνες των Ιδρυμάτων για τη λύση του ζητήματος των "αιωνίων" είναι μεγάλες καθώς, παρότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από το 2011, δεν έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες ενημέρωσης των φοιτητών.
Η παρουσία των "αιωνίων" στα μητρώα των ιδρυμάτων αποτελεί, επίσης, "αγκάθι" στην αξιολόγησή τους, όπως αναφέρει και η ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) για το 2013.
Πηγή: Καθημερινή
Οι αργοπορημένοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν οικονομικά το κράτος ούτε το κοινωνικό σύνολο, διότι από το έκτο έτος (ν συν 2) και μετά χάνουν όλα τα δικαιώματα της μέριμνας δηλαδή σίτιση, στέγαση στις ούτως ή άλλως εγκαταλελειμμένες εστίες, εισιτήρια, φάρμακα και προπάντων διανομή βιβλίων, που είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του ως διανομή συγγραμμάτων (κουτσουρεμένων και ξεπερασμένων), Ο Έλληνας σπουδαστής πληρώνει αδρά από την τσέπη του για να μάθει γράμματα εάν και εφόσον τού έχει μείνει λίγο κουράγιο να μάθει σωστά μια επιστήμη. Με το νέο νόμο 4009/2011 οι παλαιοί φοιτητές δεν συνυπολογίζονται καν στον εγγεγραμμένο πληθυσμό των ιδρυμάτων και έτσι μειώνεται η δημόσια χρηματοδότηση, αφού υπολογίζονται πια μόνον οι “ενεργοί” φοιτητές, δηλαδή οι νεοεισαχθέντες. Δυστυχώς κάποιοι καλλιεργούν ένα όργιο φημών και διαδόσεων το οποίο εκφράζει μόνο την ασχετοσύνη και την κακοβουλία ψυχωτικών ανθρώπων που θέλουν να επιβάλουν στους άλλους τις δικές τους ιδεοληψίες. Και σε άλλες χώρες του κόσμου υπάρχουν καθυστερούντες σπουδαστές (κεντρική Ευρώπη, Ιταλία, σκανδιναβικές χώρες) με τη διαφορά ότι πληρώνουν δίδακτρα και ενδεχομένως σωστά κάνουν, ήδη από το πρώτο έτος. Η όποια κριτική ασκείται μέσα στην ελληνική κοινωνία δείχνει κομπλεξικά άτομα που δεν έχουν πώς να εκτονώσουν τον αυταρχισμό τους. Πολλοί ασχολούνται με τους συνδικαλισμένους φοιτητές αλλά αυτή είναι μία περιθωριακή μειοψηφία που κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά.
ΑπάντησηΔιαγραφή