Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση του Ερντογάν


Η εισαγγελία έστειλε στο υπ. Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας τεσσάρων υπουργών, Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων...



Σε κουτιά υποδημάτων δέχονταν τις μίζες εκατομμυρίων δολαρίων υπουργοί και ο διοικητής της κρατικής τράπεζας Χάλκμπανκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας στην υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία που διέρρευσαν σήμερα, ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «βρώμικο σχέδιο» την εισαγγελική έρευνα και «συμμορία» όσους μετέχουν στην όλη επιχείρηση.

Ειδικότερα ο Τούρκος πρωθυπουργός χτες το βράδυ χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση και είπε πως, «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια».

Είπε επίσης ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, όσο και ο πρωθυπουργός ανέφεραν χτες ότι οι έρευνες περί διαφθοράς θα προχωρήσουν μέχρι τέλους. Ωστόσο έχει προκαλέσει ερωτήματα το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ταυτόχρονα αυτούς που προχώρησαν στις έρευνες «κράτος εν κράτει» και «συμμορία», η οποία μάλιστα, όπως είπε ο Ερντογάν, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί».

Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 διοικητές στην ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, 18 διοικητές στην ασφάλεια Άγκυρας και 4 διοικητές στην ασφάλεια Σμύρνης. Τελευταίος αποπέμφθηκε Η αποπομπή ο διοικητής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν.

Διατυπώνονται ερωτήματα για το ενδεχόμενο της παρεμπόδισης της εισαγγελικής έρευνας και της απόκρυψης στοιχείων. Ίσως για το λόγο αυτό, ο σημερινός τουρκικός Τύπος είναι γεμάτος από πολλά στοιχεία που, όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ, διαθέτει η εισαγγελία και στρέφονται εναντίον υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.