Θέμα απαγόρευσης της Χ.Α., θέτει ευθέως ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, ενώ αναφέρεται λεπτομερώς και στις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στα πιο ευάλωτα μέρη της κοινωνίας, στο ζήτημα της ανόδου των ακραίων κομματικών σχηματισμών στις επόμενες ευρωεκλογές...
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης euractiv.com, τοποθετεί το θέμα της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων, στην κορυφή της ατζέντας, λίγους μήνες, μάλιστα, πριν από τις Ευρωεκλογές. Αναφέρει συγκεκριμένα: "Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους ώστε να ποινικοποιηθεί αποτελεσματικά η συμμετοχή σε ακραίες εξτρεμιστικές ομάδες. Στην έκθεσή μου για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ανέφερα, ότι η επιβολή αποτελεσματικών και αναλογικών κυρώσεων σε άτομα και η απαγόρευση, εφόσον καταστεί αναγκαίο, πολιτικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, μπορεί να θεωρηθεί ότι συνάδουν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία απαγορεύει τη ρητορική μίσους και την κατάχρηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι».
Για τον κ. Μούιζνιεκς η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών κομμάτων που ενώνουν δυνάμεις εν όψει ευρωεκλογών, υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «
Κληθείς να σχολιάσει τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να «ελέγχουν συστηματικά την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την κατάρτιση ετήσιων οικονομικών αξιολογήσεων», ο Μούιζνιεκς σημειώνει, ότι το κύριο μήνυμα του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τις κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά όργανα είναι, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να γίνονται σεβαστά κατά τη λήψη αποφάσεων οικονομικής πολιτικής.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο αντίδρασης των Ευρωπαίων ηγετών και των ευρωπαϊκών οργάνων απέναντι στην άνοδο του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των ξένων, ο Μούιζνιεκς σημειώνει, ότι «η άνοδος του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των ξένων αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ο φόβος και το μίσος για τους μετανάστες τροφοδοτούνται και από τον λόγο των πολιτικών οι οποίοι νομιμοποιούν τις ρατσιστικές εκδηλώσεις της κοινωνίας».
Απαντώντας σε σχόλιο σχετικά με την εξαιρετικά κακή μεταχείριση των Ρομά (όπου γίνεται αναφορά στην απομάκρυνση τριών παιδιών Ρομά από τις οικογένειές τους λόγω του χρώματός τους) και στο ότι έχει γίνει λάθος, ο Μούιζνιεκς σχολιάζει, ότι οι πολιτικές για τους Ρομά δεν έχουν δώσει έμφαση στην ύπαρξη του φαινομένου του ρατσισμού εναντίον τους αλλά και πως πολύ συχνά γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας από τους πολιτικούς.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.