Τι θα ισχύσει για τα warrants και πώς θα φορολογηθούν αγορές ξένων τίτλων από ελληνικές χρηματιστηριακές. Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα του νέου νομοσχεδίου...
Προβληματισμό και απορίες προκάλεσε το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τις αλλαγές στη φορολόγηση. Υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες που δημιουργούν απορίες στους επενδυτές. Ακολουθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.
Tι συμβαίνει με τον φόρο υπεραξίας όταν ένας επενδυτής έχει περισσότερα του ενός διαφορετικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα) αναφορικά με τους συμψηφισμούς;
Με βάση τα ισχύοντα, οι συμψηφισμοί θα γίνουν μόνο ανά κατηγορία προϊόντος (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) και όχι επί του συνολικού χαρτοφυλακίου του επενδυτή.
Στην περίπτωση των warrants, τι πρόκειται να ισχύσει;
Εφόσον αυτά πωληθούν, θα φορολογηθούν επί του συνολικού ποσού πώλησης. Δεν υπάρχει «τιμή κτίσης» όσον αφορά τα warrants.
Πώς θα φορολογηθούν οι επενδυτές που αγοράζουν ξένες μετοχές μέσω ελληνικών χρηματιστηριακών;
Για την κατηγορία αυτών των επενδυτών ισχύει ακριβώς ο ίδιος τρόπος φορολόγησης. Θα φορολογηθούν με το ίδιο καθεστώς που θα ίσχυε εάν αγόραζαν ελληνικούς τίτλους.
Όσον αφορά τα προϊόντα και τις over the counter συναλλαγές τι προβλέπεται;
Για την κατηγορία αυτών των συναλλαγών εξακολουθεί να ισχύει ο όρος του επιτηδευματία. Όπερ σημαίνει, για περισσότερες των τριών συναλλαγών ανά εξάμηνο ο επενδυτής θα χαρακτηρίζεται επαγγελματίας και θα φορολογείται ανάλογα (26%), ενώ πρέπει να ανοίξει βιβλίο εσόδων-εξόδων. Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών αναμένεται πλήρης εξαίρεση όλων των επενδυτών - φυσικών προσώπων από τον χαρακτηρισμό τους επιτηδευματίες.
Στις ξένες χρηματιστηριακές αγορές πότε ένας επενδυτής χαρακτηρίζεται επιτηδευματίας;
Σε καμία από τις βασικές χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν υπάρχει ο όρος «επιτηδευματίας» λόγω συναλλαγών σε μετοχές, παράγωγα ή ομόλογα.
Εάν αγοράσω-πουλήσω ξένους τίτλους, κινδυνεύω να χαρακτηριστώ επιτηδευματίας λόγω αυξημένης συχνότητας συναλλαγών;
Με δεδομένο ότι οι παραπάνω συναλλαγές θα εκτελεστούν στο λεγόμενο «best execution», δεν μπορείτε να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί σε οργανωμένη ή μη αγορά. Εάν συμβεί το δεύτερο και δεν προκύψουν επίσημες ανακοινώσεις εντός των επόμενων ημερών για τη ρητή εξάλειψη του όρου επιτηδευματία, τότε ναι, μετά την τρίτη συνεχόμενη φορά στο εξάμηνο θα χαρακτηριστείτε επαγγελματίας και θα τύχετε διαφορετικής φορολόγησης. Και εδώ είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές.
Τι φορολογικό καθεστώς ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές;
Η φορολόγηση της υπεραξίας -κυρίως μάλιστα σε μεγάλα χαρτοφυλάκια- εφαρμόζεται με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, στη Γερμανία ισχύει μόνο στην περίπτωση συμμετοχής προσώπου στην εταιρεία με ποσοστό άνω του 1%. Στη Γαλλία η φορολόγηση υπεραξίας ακολουθείται μόνο στις εξής δύο περιπτώσεις: α) σε μετοχές που αποτελούν «σημαντική συμμετοχή» σε γαλλική εταιρεία (ο πωλητής μόνος ή με συνδεδεμένα πρόσωπα, είχε συμμετοχή 25% ή μεγαλύτερη, άμεσα ή έμμεσα, σε οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 5 χρόνια πριν από την πώληση και β) αν ο επενδυτή είναι κάτοικος «μη συνεργάσιμου» κράτους.
Σε πόσες ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν ταυτόχρονα φόρος επί των συναλλαγών πωλήσεων και φόρος υπεραξίας;
Η παράλληλη ισχύς των δύο φόρων υπάρχει σήμερα σε λίγες ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο ΣΕ ΚΑΜΙΑ από αυτές δεν λείπει η θέσπιση του αφορολόγητου ποσού.
πηγή: euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.