H Ελλάδα επιδιώκει από τους δανειστές της να δεχθούν χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες, ώστε να περισσέψουν κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού της κενού, δήλωσαν τραπεζίτες στο Reuters...
Όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την τρόικα ώστε να περιοριστούν τα επιπλέον κεφάλαια που ενδεχομένως θα χρειαστούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά τα τεστ αντοχής, για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των επισφαλών δανείων.
«Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για το εάν το Core Tier 1 θα τεθεί στο 8% από το 9%», είπε στο Reuters τραπεζίτης.
«Η Αθήνα θέλει να μειωθεί ο δείκτης Core Tier 1 στο 8% όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες», πρόσθεσε.
Εάν υιοθετηθεί ο χαμηλότερος δείκτης, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα είναι μειωμένες και θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα μόνο ένα μέρος από το "μαξιλάρι" των 8-9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η κυβέρνηση επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το περίσσευμα των κεφαλαίων του ΤΧΣ για να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 11 δισ. ευρώ που διαπιστώνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα του ΤΧΣ και να μετακυλήσουμε τα 4,5 δισ. ευρώ των ομολόγων που δόθηκαν στις τράπεζες», είπε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Εάν γίνει αυτό, τότε το χρηματοδοτικό κενό θα ελαχιστοποιηθεί ή θα εξαλειφθεί», πρόσθεσε.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι πιθανό να αντισταθούν στη χρήση του "μαξιλαριού" του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων είπε ότι ενώ η τρόικα θεωρητικά δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια του ΤΧΣ για την κάλυψη του κενού, δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα απομείνουν κεφάλαια στο ταμείο μετά την ολοκλήρωση των τεστ στις τράπεζες και της ενδεχόμενης νέας ανακεφαλαιοποίησής τους.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια μετά και τα πανευρωπαϊκά τεστ της ΕΕ που θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο.
Τα αποτελέσματα των τεστ της ΤτΕ θα καθορίσουν εάν οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν δύο επιπλέον έτη ύφεσης στην οικονομία έως το 2016, βάσει του δυσμενούς σεναρίου.
Σε ανάλογα τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί το 2012, είχε τεθεί ως ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας το 9% για τα βασικό σενάριο και το 7% για το δυσμενές.
«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι κεφαλαιακές ανάγκες θα καθοριστούν βάσει του βασικού ή του δυσμενούς σεναρίου, υπάρχουν συζητήσεις και για αυτό», είπε ο τραπεζίτης.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τράπεζες είναι πιθανό να χρειαστούν κάποια επιπλέον κεφάλαια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Αναφορικά με την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στα τεστ και στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, απαιτούνται ορισμένες επιπλέον συζητήσεις με την τρόικα. Περιμένω ότι το θέμα θα κλείσει κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψής της», είπε άλλος τραπεζίτης κοντά στις συζητήσεις.
«Δεν νομίζω ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα είναι χειρότερα από ότι αναμένεται. Η βασική μου εκτίμηση είναι ότι η Alpha Bank και η Πειραιώς δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. Η Εθνική Τράπεζα έχει τη Finansbank, που σημαίνει ότι μπορεί να αντλήσει κεφάλαια χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στο ΤΧΣ», είπε ο τραπεζίτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.