Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Έτσι μας έκλεισαν το σπίτι!

Φόρτωσαν με χρέη 3.000.000 ιδιοκτήτες

Η καταλήστευση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και ολοκληρώνεται φέτος, καθώς το κράτος ζητά να εισπράξει συνολικά φόρους ακινήτων 3,5 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες...



Με χιλιάδες διατάξεις και υπέρογκους φόρους διάσπαρτους σε παλιούς και νέους νόμους -ακόμα και πριν από το μνημόνιο-, το κράτος όχι μόνο έραψε κοστούμι στους ιδιοκτήτες, για να πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν, με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή, την οποία δεν μπορεί να καταπολεμήσει η φορολογική διοίκηση, αλλά ουσιαστικά δεσμεύει και υποθηκεύει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Το σημαντικότερο ποσοστό στα έσοδα της χώρας έπαιξαν τα χαράτσια που κλήθηκαν να πληρώσουν οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα, για το έτος 2013 έχουν εισπραχθεί από τους εν λόγω φόρους 3,36 δισ. ευρώ, έναντι 2,26 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το έτος 2012 (+48,7%). Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στην αποτελεσματική είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 έως 2013, καθώς και στη σημαντικά αυξημένη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι των αντίστοιχων εισπράξεων του έτους 2012.

Μετά φυσικά τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, τα «χαράτσια» στα ακίνητα, τις διώξεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων, υπό το φόβο κυρίως των πλειστηριασμών, τα συνολικά έσοδα των ΔΟΥ για το έτος 2013 ανήλθαν σε 38,14 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υπέρβαση μόλις κατά 1,75%, ή κατά 652,8 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τους στόχους του προϋπολογισμού.

Η έρευνα της ΠΟΜΙΔΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ένας στους δυο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι πληρώνει μόνο φόρους, χωρίς έσοδα από τα ακίνητα, ενώ μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών που φτάνει το 38%, δηλώνει πως δεν θα μπορέσει να δείξει συνέπεια φέτος στις σχετικές υποχρεώσεις.

H έρευνα αναφέρει πως σε μια χρονιά διπλασιάστηκαν οι φόροι, οι έκτακτες εισφορές κτλ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητο.

Πιο συγκεκριμένα, από 22% που ήταν σύμφωνα με περσινή δημοσκόπηση, φέτος είναι στο 43,3% του εισοδήματος. Έτσι, ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι πλέον δεν έχει εισοδήματα από τα ακίνητα, παρά μόνο πληρώνει φόρους.

Όπως προαναφέρθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 38% δεν θα καταφέρει φέτος να καλύψει τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς, καθώς επιδεινώνονται σύμφωνα με την έρευνα οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ.

Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ το 73% των πολιτών χαρακτηρίζουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ως άδικο φόρο.

Ακόμη, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα, ενώ τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν αν μπορούσαν ακίνητα στο δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία, για την κάλυψη τρεχουσών ή μελλοντικών υποχρεώσεων.

Τέλος, το 65% θεωρεί λάθος την εξαίρεση των αγροτικών ακινήτων και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των αστικών περιουσιών με το νέο φόρο, το 40% πιστεύει πως λανθασμένα δεν έχουν έκπτωση φόρου τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ αυξήθηκε σε 43% (από 35%) το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.