Την έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσαν οι αθυρόστομες εκφράσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ για τον ρόλο της Ευρώπης στην κρίση της Ουκρανίας, που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω Διαδικτύου....
Η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε, μέσω της εκπροσώπου Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας, «εντελώς απαράδεκτες» τις δηλώσεις Νούλαντ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή της για τις μεσολαβητικές προσπάθειες της εκπροσώπου Εξωτερικής Πζολιτικής, Κάθριν Αστον, στο ουκρανικό ζήτημα.
Σε ηχητικό ντοκουμέντο τηλεφωνικής συνομιλίας που αναρτήθηκε στο YouTube, η Βικτόρια Νούλαντ φέρεται να λέει στον Αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ: «Η Ε.Ε. ας πάει να γ...θεί»!
Στο τετράλεπτο ηχητικό ντοκουμέντο, η Αμερικανίδα αξιωματούχος εμφανίζεται να απορρίπτει ως μελλοντικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με το Βερολίνο, και να δίνει το αμερικανικό «χρίσμα» σε έναν άλλο ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος ηγείται του κόμματος της φυλακισμένης για σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Πσάκι, δεν αμφισβήτησε τη γνησιότητα του ηχητικού ντοκουμέντου, που αναρτήθηκε από αγνώστους, υπό τον τίτλο «Οι μαριονέτες του Μεϊντάν», μια αναφορά στους ηγέτες των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Βικτόρια Νούλαντ «φυσικά, ζήτησε συγγνώμη» από «τους Ευρωπαίους εταίρους της» για την απρεπή έκφραση. Πάντως, η ίδια η Νούλαντ αρνήθηκε χθες να τοποθετηθεί στο όλο θέμα, δηλώνοντας από το Κίεβο ότι δεν θέλει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για μια «ιδιωτική διπλωματική συζήτηση», αν και αναγνώρισε ότι η υποκλοπή της ήταν «μια εντυπωσιακή περίπτωση (ρωσικής) κατασκοπείας». Επιπλέον, διέψευσε κατηγορηματικά τις ρωσικές αιτιάσεις ότι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εκπαιδεύονταν στην αμερικανική πρεσβεία του Κιέβου. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε διαδοχικές συναντήσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Σε άλλες δηλώσεις της, η Τζιν Πσάκι έστρεψε τα πυρά της εναντίον της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως «έπεσε πολύ χαμηλά» και υπονοώντας ότι το επίμαχο ηχητικό ντουκουμέντο αποτελεί προϊόν υποκλοπής εκ μέρους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Γκλαζίεβ, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επεμβαίνει ευθέως στα εσωτερικά της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι και η Ρωσία νομιμοποιείται να πράξει το ίδιο. Ο Γκλαζίεβ ανέβασε και άλλο τους τόνους, καλώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να «τσακίσει» τους «πραξικοπηματίες», αντί να προσπαθεί να έρθει σε συμβιβασμό μαζί τους.
Στο μεταξύ, το γεωπολιτικό θρίλερ των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα στο Κίεβο, στη Μόσχα, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον μεταφέρθηκε χθες στο Σότσι, έδρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνει η Ρωσία. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς επρόκειτο να μεταβεί στη ρωσική λουτρόπολη της Μαύρης Θάλασσας για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Αγώνων και να συζητήσει τα του σχηματισμού νέας ουκρανικής κυβέρνησης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων, από την οποία έχει ήδη εκταμιεύσει την πρώτη δόση των τριών δισ. Ανέστειλε όμως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων μέχρις ότου σχηματισθεί νέα κυβέρνηση στο Κίεβο, στο πλαίσιο της σκληρής αναμέτρησης με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για την άσκηση επιρροής στη μεγάλη χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων.
πηγή: Καθημερινη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.