- Κερδίζει χρόνο ο Πούτιν και αναπτύσσει δυνάμεις
Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, διαβεβαιώνει σε διεθνές επίπεδο ότι δεν επιθυμεί την δημιουργία νέου "Ψυχρού Πολέμου", η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει παντού τις δυνάμεις της, εδραιώνοντας ένα νέο status quo στην περιοχή. Διαβάστε στο planet-greece αναλυτικά...
Αμείωτη παραμένει η ένταση στην περιοχή της Κριμαίας. Το διπλωματικό σκάκι και οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ευρώπης με τη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται χωρίς κανένα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.
Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν για την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος να επισήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία. Ο Ομπάμα από την άλλη ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στέλνουν δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία, όπου πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, σύμφωνα με δημοσιεύματα πολωνικών ΜΜΕ.
Τα μαχητικά αυτά θα φθάσουν στην αεροπορική βάση Λασκ, στα κεντρικά της Πολωνίας, την Δευτέρα, κατά δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Gazeta Wyborcza και Rzeczpospolita.
Και ενώ ο Πούτιν δεν δείχνει να βάζει νερό στο κρασί του, απόλυτος στη θέση του ότι η Κριμαία ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας, παραμένει ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση σχετικά με την Κριμαία, ενώ υποστήριξε ότι κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει στις 16 Μαρτίου η περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας, για την ένωσή της ή όχι με τη Ρωσία.
Παράλληλα, Ουκρανοί εθνικιστές, απαντώντας στις εκκλήσεις της νέας ηγεσίας για ενίσχυση του στρατού, συρρέουν σε κέντρα κατάταξης εθελοντών υπό την απειλή ενός χτυπήματος από τη Μόσχα, η οποία διαθέτει πλέον 30.000 στρατιώτες στην περιοχή της Κριμαίας. Πρόκειται για έναν αριθμό διπλάσιο σε σχέση με εκείνον που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η ουκρανική κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος στην Κριμαία αν ενταχθεί στη Ρωσία και κάλεσε τη Γερμανία και άλλες χώρες να επιβάλουν αμέσως οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, η ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 σημείωσε ότι η Δύση δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια κίνηση. «Οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι ένας ανταρτοπόλεμος. Αυτό (…) θα δημιουργούσε μια πραγματική εστία έντασης στη Μαύρη Θάλασσα», προειδοποίησε σχετικά.
Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου με το ερώτημα της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία. Η Κριμαία, όπου σταθμεύει μέχρι σήμερα ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, κατακτήθηκε από τους Ρώσους στα τέλη του 18ου αιώνα και ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η τότε ηγεσία της ΕΣΣΔ την παραχώρησε στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που την Πέμπτη ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, είπε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό και διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Αξιόνοφ, δε, δήλωσε πως η Κριμαία θα μπορούσε να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα και να «εθνικοποιήσει» την κρατική περιουσία στο πλαίσιο των σχεδίων της να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.