Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Απολύονται λόγω... υπερβολικών προσόντων


Κατάφωρες αδικίες και εμπαιγμό καταγγέλλουν εργαζόμενοι του Δημοσίου που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, καθώς -όπως υποστηρίζουν- αποκλείονται από την επαναπρόσληψη σε άλλους φορείς, λόγω...
υπερβολικών προσόντων ή πριμοδότησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες εξηγούν στο Real.gr πως οι προϋποθέσεις πρόσληψης στις προκηρύξεις τούς οδηγούν αναγκαστικά στο απόλυτο εργασιακό αδιέξοδο, αφού την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η διαθεσιμότητα και οι ίδιοι θα βρεθούν στον δρόμο.
Με μεταπτυχιακό τίτλο στην Πληροφορική της Υγείας και διδακτορικό στην Παθολογία των Λοιμωδών Νοσημάτων, η εκπαιδευτικός Μαρία Χατζηπέτρου θα αποτελούσε την ιδανική υποψήφια για την κάλυψη των κενών θέσεων στο υπουργείο Υγείας.
Αυτό πίστευε και η ίδια όταν ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωνε ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών με γνωστικό αντικείμενο την υγεία θα επιστρέψει στο Δημόσιο, καλύπτοντας ανάγκες του υπουργείου.
«Καταλαβαίνετε την έκπληξή μας όταν στην προκήρυξη διαπιστώσαμε ότι ζητάνε 187 βοηθούς νοσηλευτές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δηλαδή, ενώ εμείς είμαστε πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το υπουργείο κατεβάζει τον πήχυ και ζητάει άτομα με λιγότερα προσόντα, αποκλείοντας εμάς από τη διαδικασία», εξηγεί.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, δεν έχει ούτε το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για μία από αυτές τις θέσεις, καθώς η προκήρυξη ζητάει και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για βοηθούς νοσηλευτές.
«Ουσιαστικά, ζητάνε να προσλάβουν τα άτομα που εκπαιδεύουμε στα ΕΠΑΛ, κι εμάς που τελειώσαμε το πανεπιστήμιο και έχουμε ένα σωρό πτυχία και ειδικεύσεις μας πετάνε στον δρόμο. Είναι κατάφωρη αδικία και γελοιοποίηση του κλάδου μας», σημειώνει η 50χρονη εκπαιδευτικός.
Για πλήρη παράνοια κάνει λόγο και η συνάδελφός της, Φωτεινή Βουζάβαλη.
«Είμαι κάτοχος Διδακτορικού, δύο μεταπτυχιακών και τριών πτυχίων. Επίσης έχω βραβευθεί σε διεθνές συνέδριο και έχω πλούσιο ερευνητικό έργο, εργάσθηκα 12 χρόνια ως Νοσηλεύτρια και παραιτήθηκα αφού διορίσθηκα ως εκπαιδευτικός. Παρ΄όλα αυτά, την ερχόμενη Παρασκευή απολύομαι», αναφέρει γεμάτη αγανάκτηση.
Αποκλεισμένη από το ενδεχόμενο της επαναπρόσληψης είναι και η 43χρονη Χρυσούλα Πίκουλα η οποία από το 2001 εργάζεται ως σχολικός φύλακας. Παρά τις υποσχέσεις για απορρόφηση των 2.200 φυλάκων τελικά, πριμοδοτήθηκε μόνο η πρόσληψη 526 ατόμων (τρίτεκνων και με κοινωνικά κριτήρια) ως βοηθητικό προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας και σε Νοσοκομεία.
«Έκανα κι εγώ τα χαρτιά μου γιατί δεν μπορείς να πάψεις να ελπίζεις αλλά έτσι όπως ήταν η προκήρυξη όσοι είχαν τρία παιδιά, πήραν σχεδόν 60 μόρια παραπάνω. Εγώ που είμαι 43 ετών με δύο παιδιά και μάλιστα με πτυχίο Οικονομικών από το πανεπιστήμιο του Πειραιά θα πρέπει από τις 22 του μήνα να βρεθώ στο δρόμο. Είναι μεγάλη αδικία», σημειώνει με παράπονο.
Για εμπαιγμό από την κυβέρνηση κάνει λόγο και η Έφη Ζαβέρδα καθηγήτρια Κομμωτικής στη τεχνική εκπαίδευση. «Όταν μας έβαλαν σε διαθεσιμότητα είχαν εγγυηθεί πως θα απορροφηθεί το 60% των εκπαιδευτικών από κάθε ειδικότητα. Για εμάς, τους καθηγητές κομμωτικής αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο μηδέν καθώς δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση» αναφέρει.
Όπως εξηγεί η ίδια μάλιστα αν και απολύεται τώρα, το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει να διδάσκεται και πάλι η ειδικότητα της κομμωτικής στα ΕΠΑΛ, το υπουργείο Παιδείας θα προκηρύξει θέσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
«Μας απολύουν δηλαδή τώρα για να μας ξαναπροσλάβουν το Σεπτέμβριο με χειρότερες συνθήκες εργασίας και πολύ κατώτερους μισθούς. Αν δεν είναι αυτό κοροϊδία, τότε τί είναι;», αναρωτιέται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.