Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

GAZPROM: Το υπερόπλο του Πούτιν [ΒΙΝΤΕΟ]


Η Ε.Ε. βρίσκεται σε τρομερό αδιέξοδο. Αφενός είναι η Ουκρανία, που επιθυμεί διακαώς να την προσαρτήσει στη δύναμή της, αφετέρου είναι η Ρωσία, που αν προσπαθήσουν να τη στριμώξουν μπορεί απλά να κλείσει την κάνουλα παροχής φυσικού αερίου και να στραγγαλίσει οικονομικά τόσο την Ουκρανία όσο και την ΕΕ!...



Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Τα συναλλαγματικά αποθέματα στερεύουν γρήγορα. Το ουκρανικό νόμισμα, η γρίβνα, είναι σε ελεύθερη πτώση. Το χρέος διογκώνεται.

Και δεν είναι οι εμπορικές κυρώσεις από τη Μόσχα που έφεραν την Ουκρανία στο χείλος του γκρεμού. Ο λόγος ήταν η διαφθορά του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς και της κλίκας του, που κόστισε περί τα 8-10 δισ. δολάρια στην οικονομία την περίοδο 2010-2013.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία υποσχέθηκε να διασώσει την Ουκρανία αγοράζοντας ομόλογα 15 δισ. δολαρίων, μαζί με μια έκπτωση 30% στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σε αντάλλαγμα ο Γιανουκόβιτς απέρριψε τα σχέδια της εμπορικής ένωσης με την ΕΕ, με μια κίνηση που προκάλεσε τις διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του, δύο μήνες αργότερα. Μόνο 3 δισ. δολάρια του ρωσικού δανείου έχουν καταβληθεί. Και η Μόσχα δεν πρόκειται τώρα να πληρώσει τα υπόλοιπα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποσχεθεί βοήθεια, όπως και άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, περί τα 25 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια. Αλλά θα αρχίσουν να τα δίνουν μετά τον Μάϊο, όταν θα γίνουν εκλογές και θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Και φυσικά οι δανειστές απαιτούν οδυνηρές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία, που διοικείται από μια ανομοιογενή, μη δοκιμασμένη ομάδα πολιτικών της αντιπολίτευσης, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την στάση πληρωμών. Η χώρα χρειάζεται 35 δισ. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, για να μην ξεμείνει από ρευστό.

Υπό τις νέες συνθήκες, με τους Ρώσους ηγέτες να αμφισβητούν την νομιμοποίηση των νέων αρχών, οι πιο πιθανοί μοχλοί της ρωσικής οικονομικής πίεσης - υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, μείωση του δανεισμού, ανάκληση των δανείων, περιορισμοί στις εξαγωγές - μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ζημιά. Σε αυτό το στάδιο, ο Πούτιν ζυγίζει τις επιλογές του, αλλά η πίεση θα γίνει αισθητή πολύ γρήγορα.

Το πιο σημαντικό όπλο του Κρεμλίνου είναι το αέριο. Δύο φορές, το 2006 και το 2009, η Μόσχα σταμάτησε την παροχή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στις σκληρές διαμάχες με την τότε φιλοδυτική ηγεσία της χώρας.

Η ρωσική Gazprom θα μπορούσε να απαιτήσει να πληρώσει η Ουκρανία τα εκκρεμή χρέη της για την εισαγωγή φυσικού αερίου - περίπου 1,6 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής για το 2013-14. Θα μπορούσε, επίσης, να επιμείνει να πληρώνει η Ουκρανία τους λογαριασμούς αμέσως ή εκ των προτέρων.

Το μόνο που θα μπορεί να κάνει η Ουκρανία, είναι να παίξει το χαρτί της «χώρας-τράνζιτ». Μεταξύ 60% και 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την ΕΕ διέρχονται μέσω της Ουκρανίας. Ο τελευταίος ενεργειακός πόλεμος το 2009 διέκοψε τον εφοδιασμό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, εξοργίζοντας τους Ευρωπαίους πελάτες της Gazprom.

Γιατί τόση... αγάπη με την Ουκρανία, απ' όλους;

Όσοι θεωρούν πως η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιέζουν την Ουκρανία μόνον για να διασφαλίσουν την έξοδο της Ρωσίας προς τη Μαύρη Θάλασσα και συνεπακόλουθα τη Μεσόγειο, ξεχνούν τα κολοσσιαία συμφέροντα που κρύβονται στην ευρύτερη περιοχή, τόσο σε ρωσικά εδάφη, όσο και στο υπέδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Το “μυστικό” είναι τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας, όπως και οι αγωγοί μεταφοράς του στην κεντρική Ευρώπη, δηλαδή στον μεγαλύτερο... “ενεργειακό πελάτη” της Μόσχας. Επί του πρακτέου λοιπόν και με βάση διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ Μόσχας και Κιέβου η Ουκρανία ουσιαστικά εξαρτάται αποκλειστικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Ο κολοσσός Gazprom

Η ετήσια συνέλευση των μετόχων της Gazprom πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, στο Λονδίνο. Εκεί η διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον, εκτιμώντας ότι το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά όχι απλά δε θα συρρικνωθεί, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Η Gazprom προμηθεύει το 70% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ουκρανία και το 30% του αερίου που καταναλώνει, συνολικά, η Ευρώπη. Από τις ποσότητες που διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά, οι μισές περνάνε από την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Πούτιν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη με κλείσιμο της κάνουλας, ωστόσο το μαχαίρι είναι δίκοπο.

Η Ρωσία εισπράττει, με τους σημερινούς ρυθμούς παράδοσης, πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, κάθε μέρα, από την Ευρώπη, μόνο για το αέριο.

Επίσης, ο μαλακός χειμώνας έχει αφήσει αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, και με την άνοιξη προ των πυλών, οι ευρωπαϊκές αντοχές είναι μεγαλύτερες. Υπολογίζεται ότι η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom στην Ευρώπη, έχει αποθέματα για δύο μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.