20 δισ. ευρώ μάς έδιναν οι αγορές. Και πήραμε τελικά 3 δισ. με επιτόκιο 4,95%! Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, σκεφτείτε απλά ότι δανειζόμαστε από τις αγορές, χωρίς να μας πιέζουν οι δανειστές μας για την λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων! Δηλαδή, απλά χωρίς όρους και νέα Μνημόνια. Τι λένε όμως οι οικονομικοί αναλυτές για αυτή την εξέλιξη;...
Όπως αναφέρει ο Dow Jones Newswires, ενδιαφέρον για το πενταετές ομόλογο έχουν εκφράσει 550 ενδιαφερόμενοι.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά του εκπροσώπου του στην τρόικα Πολ Τόμσεν, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδα στις αγορές κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό».
Χθες το απόγευμα ο υπουργός των Οικονομικών μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο γι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις τονίζοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη με το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών.
Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει θα γίνει από εδώ και στο εξής. Κυβερνητική πηγή δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα της Ελλάδας να είναι η έκδοση 3ετους η 7ετους ομολόγου αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των αγορών. Η ίδια πηγή δηλώνει ότι «Ότι δείξουν οι αγορές. Γι αυτό δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Το να μεμψιμοιρούμε όμως είναι έγκλημα, όπως κάνουν μερικοί. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Ενώ οι αγορές έχουν αυτή την πορεία, δεν βγήκαμε να πανηγυρίσουμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν εφησυχάζουμε. Δεν εφησυχάζουμε, δεν πανηγυρίζουμε, αλλά να μεμψιμοιρούμε και να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το άσπρο μαύρο είναι έγκλημα.»
Οι οικονομικοί αναλυτές
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν οικονομικοί αναλυτές στο naftemporiki.gr τη σημερινή επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με 5ετές ομόλογο, ιδίως κρίνοντας από το ύψος του επιτοκίου το οποίο διαμορφώθηκε στο 4,95%. Ωστόσο, για ασφαλή συμπεράσμαστα, παραπέμπουν στις επιδόσεις που θα σημειωθούν κατά τον πιο μακροπρόθεσμο δανεισμό. Ποιες προϋποθέσεις θέτουν για τη συνέχεια.
«Οψόμεθα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Απέργης, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι «η μακροχρόνια προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα φανεί στην έκδοση 10ετούς ομολόγου». Ο ίδιος συνιστά χαμηλούς τόνους, καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να υποστηρίξει και στη συνέχεια την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε σε αυτήν τη χρονική στιγμή.
«Εφόσον επιβεβαιωθεί το 4,95%, πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή εξέλιξη, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις κινούνταν λίγο πάνω από το 5%», παρατηρεί ο καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς, ο οποίος τηρεί επίσης επιφυλάξεις μέχρι να εξελιχθεί η καμπύλη των επιτοκίων. Ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να φανεί ο αντίκτυπος και στον πεδίο της ρευστότητας, στον βαθμό που τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση δανεισμού από τα έντοκα και κατ’ επέκταση θα απελευθερώσουν τις δυνατότητες των τραπεζών.
Ευρύτερα, οι πρώτες διεθνείς αναλύσεις στέκονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές μετά από 4 χρόνια, διασφαλίζοντας με ευκολία ποσό της τάξης των 3 δις, άνω του στόχου των 2,5 δις. Σημειώνουν πάντως ότι οι όποιες θετικές εξελίξεις σε επίπεδο δημοσιονομικών στόχων και τοποθέτησης στις αγορές απέχουν ακόμη από την εικόνα στην πραγματική οικονομία και εκφράζουν την ανησυχία ότι η σημερινή εξέλιξη ενδέχεται να «χαλαρώσει» τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.