Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Η ανάπτυξη χρειάζεται ρευστότητα [ΑΡΘΡΟ]

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου προέδρου ΕΒΕΑ

Η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, το οποίο αναμένεται να κεφαλαιοποιηθεί στις προσπάθειες τραπεζών και επιχειρήσεων να αντλήσουν φθηνότερο δανεισμό....


Ωστόσο, για μια χώρα όπου τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 200.000 επιχειρήσεις και ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει το 1,5 εκατομμύριο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Η πρόκληση της αναθέρμανσης της οικονομίας, ώστε να καταστεί δυνατή και η σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, παραμένει δύσκολη με δεδομένο ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με μια συνολική αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος. Το ζητούμενο δεν είναι η ανάπτυξη με πρωταγωνιστή το κράτος και κύριο όχημα κατανάλωση, όπως συνέβη στο παρελθόν. Αντίθετα, η χώρα χρειάζεται σήμερα μια ανάπτυξη στηριγμένη στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, με αιχμή μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγή. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρωτίστως χρειάζεται να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις αλλά και να καλύψουν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα χρόνια, λόγω του αποκλεισμού της χώρας και του τραπεζικού συστήματος.

Τα πρόσφατα επιτυχημένα ανοίγματα ελληνικών τραπεζών στις αγορές αποτελούν θετικό βήμα για την επιστροφή της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη περαιτέρω κινήσεων από την πλευρά της Πολιτείας και της Ε.Ε.. Χρειάζονται περισσότερα και πιο ευέλικτα εργαλεία, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα μεγέθη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Θα πρέπει, πάνω από όλα, να γίνει αντιληπτό ότι η νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς ισχυρές και υγιείς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό – ιδιαίτερα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ – να δοθεί προτεραιότητα σε δράσεις που ενδυναμώνουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Η ίδρυση του Επενδυτικού Ταμείου με τη συμμετοχή της KFW, που έχει εξαγγελθεί κατά καιρούς και συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μέρκελ, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της ροής κεφαλαίων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι για να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής, αλλά και ευρύτερα της ευρωπαϊκής οικονομίας, χρειάζονται γενναίες κινήσεις και στο επίπεδο της ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ντράγκι, αλλά και με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά ήδη σενάρια προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια τέτοια προσέγγιση, είτε αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων, είτε την αγορά στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, θα συναντήσει αντιρρήσεις, ειδικά από την πλευρά εταίρων όπως η Γερμανία. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η οικονομία της ευρωζώνης χρειάζεται μια ισχυρή ώθηση, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από την αναθέρμανση των χειμαζόμενων οικονομιών του Νότου, όπως η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί και πρέπει σε αυτή τη φάση να λειτουργήσει ως μοχλός, ώστε η Ευρώπη να πάψει να είναι το «βαρίδι» στα πόδια της παγκόσμιας οικονομίας.

*στο parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.