Τελικά η μηνιγγίτιδα δεν εξαφανίστηκε από την ελληνική επικράτεια, καθώς τα κρούσματα -ειδικά σε παιδιά- συνεχίζουν
να αυξάνονται...
Γι' αυτό και επικρατεί ανησυχία σε γονείς και δασκάλους, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα μηνιγγίτιδας ειδικά σε παιδιά. Οχι τυχαία βέβαια, καθώς ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να αποδειχθεί και μοιραίος ειδικά στα ανήλικα. Μόνο τον τελευταίο μήνα κατεγράφησαν επίσημα στη χώρα μας 5 κρούσματα, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, καθώς ένα βρέφος μόλις 6 μηνών άφησε τελικά την τελευταία του πνοή πριν οι γονείς του προλάβουν καλά καλά να το πάρουν στην αγκαλιά τους.
Ετησίως 60 με 70 κρούσματα καταγράφονται επίσημα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα δεν αναφέρονται στις επίσημες αρχές. Μόνο το 2013 είχαμε 68 κρούσματα. Η κυρίαρχη μορφή της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στη χώρα μας είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β, ενώ μπορεί να προσβάλει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικους με σοβαρές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και παιδίατρο Μαρία Θεοδωρίδου, η επιτροπή εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η θητεία των μελών έληξε με συνέπεια να μην μπορούν να ενταχθούν νέα εμβόλια στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Ενδεικτική είναι άλλωστε η περίπτωση του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, το βακτήριο δηλαδή που αφορά στο 90% των περιπτώσεων της νόσου. Ενώ για πρώτη φορά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφηύρε το εμβόλιο που μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, στη χώρα μας δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, παρ' ότι το σκεύασμα έχει λάβει κανονικά τιμή και κυκλοφορεί στην αγορά. Ετσι οι γονείς αναγκάζονται να το πληρώνουν από την τσέπη τους και μάλιστα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο. Και το ποσό δεν θεωρείται καθόλου ευκαταφρόνητο.
Μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Και το ζήτημα είναι ότι η νόσος είναι αιφνίδια και η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημάδια.
Υπολογίζεται με βάση τις στατιστικές ότι περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία, ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει τελικά εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως είναι η εγκεφαλική βλάβη, η απώλεια της ακοής ή και μαθησιακές δυσκολίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.