Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan: Οι τέσσερις «σωματοφύλακες» του Χρηματιστηρίου Αθηνών


Λένε πως στο χρηματιστήριο δεν πρέπει να κάνεις τον πονηρό, πρέπει όμως να σκέφτεσαι πονηρά και κυρίως να μην παρασύρεσαι από την σπέκουλα που πάντα κάποιοι διοχετεύουν για κερδοσκοπικούς βεβαίως λόγους....



Επίσης όσοι έσπευσαν να “κλέψουν” λίγη από την δόξα των θρύλων του short selling, ποντάροντας στην πτώση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα έπρεπε προηγουμένως να λάβουν υπόψη τους πως εδώ και 17 περίπου μήνες όλα σχεδόν τα διεθνή επενδυτικά “σπίτια” τοποθετούνται μεθοδικά στις Ελληνικές μετοχές. Και πως το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να αφήσουν στην τύχη τους θέσεις που ξεπερνούν τα 5 δισ. εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι αγορές μέσω των πρόσφατων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Προφανώς οι αγορές βρίσκονται σε φάση έντονης μεταβλητότητας και η τακτική του “Momentum driving”, δηλαδή κινήσεις αναλόγως της βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης, θα έχει τον πρώτο λόγο. Όμως άλλο αυτό και άλλο το να προσπαθούν ορισμένοι επενδυτικοί πόλοι να ρίξουν με το έτσι θέλω τον Γενικό Δείκτη στις 1.000 μονάδες αν όχι χαμηλότερα, εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που πάντα προκαλούν οι ΑΜΚ, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και γενικά το διεθνές περιβάλλον.

Και για να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη, το πρώτο μήνυμα πως εξελίσσεται στρατηγική άγριου shorting στο ΧΑ ήρθε από την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έσπευσε να βάλει στο στόχαστρο ύποπτες κινήσεις που άφηναν άρωμα ανοιχτών πωλήσεων (naked short shelling) στην μετοχή της Πειραιώς, επί τη ευκαιρία του book building, τακτική που συν τοις άλλοις είναι και παράνομη.

Αν και κατά πάσα πιθανότητα ορισμένες πλατφόρμες χρηματιστηριακών συναλλαγών, κάνουν πως δεν βλέπουν από την στιγμή που έχουν την δυνατότητα να καλύπτονται μέσω των over the counter (OTC) συναλλαγών.

Ταυτόχρονα οι επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών έγιναν δέκτες περίεργων αναλύσεων που ούτε λίγο ούτε πολύ κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο Γενικός Δείκτης πρέπει να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες και όλα αυτά συνοδεία ψιθύρων που μιλούσαν για επικείμενο “άδειασμα” στο ΧΑ από τους ξένους επενδυτές που φέρονταν πια να πιστεύουν πως το στόρι του ΧΑ έχει φτάσει στο τέλος του.

Το πως τώρα μπορούν να ρευστοποιηθούν θέσεις δισεκατομμυρίων μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, ήταν μια παράμετρος που σκοπίμως αποσιωπήθηκε.

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δε κανείς δεν έδωσε την δέουσα σημασία στο ότι η Citi είπε πως η Ελλάδα είναι στις top 5 επιλογές της για τις αναδυόμενες αγορές και πως έχει την πρωτοκαθεδρία από πλευράς αξίας (value) και μομέντουμ. Όπως και ότι η χώρα είναι στις πρώτες επιλογές με βάση το κριτήριο της κυκλικότητας. Είπε μάλιστα πως θα είναι πιθανός αγοραστής στην πτώση.

Ακόμη λίγη σημασία δόθηκε στο ότι η Goldman Sachs ανέπτυξε τρεις λόγους πίσω από την επιτυχία του ελληνικού ομολόγου, με το οποίο αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95% και στο γεγονός πως η Morgan Stanley προχώρησε στην αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε equalweight.

Οι πιο υποψιασμένοι πάντως άρχισαν να σκέφτονται αν είναι φρόνιμο να τοποθετηθούν short στο ΧΑ από την στιγμή που η JP Morgan ανακοίνωσε πως συμπεριλαμβάνει την Τράπεζα Πειραιώς στο Τοπ 10 των επιλογών της για το σύνολο των αναδυόμενων αγορών σε Ευρώπη, Β. Αφρική και Μ. Ανατολή και πως προσθέτει και την Alpha στους πρωταγωνιστές της Περιφέρειας. Για να “χτυπήσει” εκ νέου μετά από ένα 24ωρο αναβαθμίζοντας τις τιμές στόχους για Πειραιώς και Alpha αυξάνοντας στα 0,95 ευρώ την τιμή στόχο για την Alpha Bank (από 0,84 ευρώ πριν) και στα 2,29 ευρώ την Πειραιώς (από 2 ευρώ πριν).

Κατόπιν όλων των παραπάνω η αντίδραση ήταν θέμα χρόνου και το short covering ήταν προφανώς μονόδρομος από την ώρα μάλιστα που σε αυτό βοηθούσε και η βελτίωση του κλίματος στις μεγάλες αγορές. Με την επισήμανση πως στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις πριν το Πάσχα στα προθεσμιακά συμβόλαια του 25άρη λήξεως Απριλίου και Μαΐου είχε πραγματοποιηθεί όγκος συναλλαγών 160 χιλ. futures που μεταφράζονται σε τζίρο 326 εκατ. ευρώ. Με μόλις 46 χιλ. συμβόλαια να αφορούν το roll over εξαιτίας της λήξης της Μεγάλης Πέμπτης. Έτσι η ευκαιρία για το “απόλυτο shorting” έγινε το “απόλυτο Βατερλό”...

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.