Καλός λόγος ή, έστω, έκφραση συμπάθειας από στόμα Γερμανού πολιτικού, για τις θυσίες της Ελλάδας την περίοδο της κρίσης, δεν ακούει κανείς εύκολα...
Γι' αυτό όταν εκστομίζονται προκαλούν αίσθηση. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, βγάζει το καπέλο στη χώρα μας, αλλά επειδή σε κάθε πράγμα υπάρχει και η αντίθετη όψη του, αφήνει να εννοηθεί πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να αποσοβηθεί η δύσκολη κατάσταση. Συγκεκριμένα αναφέρει ο Φέρμπερ: «Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει τεράστιο έργο. Καμία άλλη δημοκρατία στην ΕΕ δεν θα ήταν σε θέση να το καταφέρει. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να πω ότι στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα είχε αφήσει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, μέχρι να κατανοήσουν πραγματικά οι πολιτικές δυνάμεις ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Από αυτήν την άποψη οι Ιρλανδοί έδρασαν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά».
Οπως σημειώνει και η Deutsche Welle η Ελλάδα «συμμορφώθηκε» με τις υποδείξεις των δανειστών, ωστόσο η συζήτηση για τα όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα ανοίξει και πάλι μετά τις ευρωεκλογές με αφορμή την περίπτωση της Γαλλίας. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει δύο «παρατάσεις» για τη μείωση του ελλείμματος, οι Γάλλοι αξιώνουν τώρα και τρίτη παράταση. Ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν διαφωνεί, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς συμφωνεί. Το σχόλιο του έμπειρου ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ: «Εδώ υπάρχει όντως ένα πρόβλημα: όλοι ξέρουμε πότε παραβιάζουν τους κανόνες οι άλλοι, αλλά δεν βλέπουμε πότε τους παραβιάζουμε οι ίδιοι. Πώς το λέει η Αγία Γραφή; Βλέπεις το ξυλαράκι που είναι στο μάτι του αδερφού σου, ενώ το δοκάρι στο δικό σου το μάτι δεν το βλέπεις. Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει, παρά μόνο αν ο καθένας κανονίζει τα του οίκου του».
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Κοινοβούλιο υπήρξε παρατηρητής των εξελίξεων και αναγκάστηκε να παραχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (οι οποίοι βεβαίως είχαν τις δικές τους δυσκολίες να ομονοήσουν σε κοινή γραμμή, ιδιαίτερα στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης). Άλλοι πιστεύουν ότι, αντιθέτως, το ίδιο το Κοινοβούλιο έδωσε το έναυσμα για μία «ευρωπαϊκή απάντηση» στην κρίση. Ο Ζοζέφ Ντολ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, παραδέχεται ότι η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τόσο οδυνηρή κρίση, αλλά υποστηρίζει ότι σήμερα έχει αντλήσει τα διδάγματά της. «Η Ευρώπη έχει μάθει ότι μόνο με την ενότητα μπορεί να συνεχίσει την πορεία της. Αυτό είναι το δίδαγμα. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση. Με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης έχουμε προετοιμαστεί καλύτερα. Δεν φτάσαμε ακόμη στο επιθυμητό σημείο, αλλά σίγουρα μπορούμε να αντιδράσουμε στις εξελίξεις με μεγαλύτερη ταχύτητα», λέει ο Γάλλος πολιτικός στην Deutsche Welle.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.