Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Το ΣΔΟΕ τσεκάρει προγράμματα ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία


Διαχειριστικό έλεγχο στα επιμορφωτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, που εφαρμόζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ζητεί εισαγγελέας. Μετά το πέρας της πρώτης έρευνας από την Οικονομική Αστυνομία για...

τη σχετική επιχορήγηση του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε τη διενέργεια και 2ης προκαταρκτικής εξέτασης, αναθέτοντας την υπόθεση στο ΣΔΟΕ.
Ζητεί: Να γίνει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος στα επιμορφωτικά προγράμματα εσωτερικού-εξωτερικού του ΟΑΕΔ, στο «Ιπποκράτειο» αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Να συγκεντρωθούν όλα τα παραστατικά και να προσδιοριστεί η τελική ζημιά που υπέστη το Δημόσιο. Πρόκειται για συνέχιση της πρώτης προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς διαπιστώθηκαν πολλές ατασθαλίες, με ελλιπή δικαιολογητικά και τη συμμετοχή τεσσάρων υπαλλήλων γραμματειακής υποστήριξης σε πρόγραμμα επιμόρφωσης γιατρών. Κατά τον κ. Δημόπουλο, υπάρχουν στοιχεία που δεν ερευνήθηκαν επαρκώς.
Στο πόρισμα του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρεται ότι: Τα παραστατικά για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν έχουν υποβληθεί όπως ορίζεται από τις σχετικές εγκυκλίους του ΟΑΕΔ. Δεν έχουν καταχωρισθεί εισιτήρια, αποδείξεις διατροφής κ.ά. ενώ υπάρχουν κοινές δαπάνες και τιμολόγια για όλους τους συμμετέχοντες, χωρίς επιμερισμό δαπανών ανά καταρτιζόμενο. Τέλος, για τα προγράμματα εξωτερικού δεν φαίνεται πού και πότε γίνονται. Δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ είτε από ελεγκτή του ΟΑΕΔ είτε μέσω διασταύρωσης στοιχείων με τους αντίστοιχους οργανισμούς των χωρών (Γερμανία, Αγγλία κ.ά.) που τα εφαρμόζουν.
Τα χρήματα προέρχονται από φόρους που καταβάλλουν οι εργοδότες. Οι εργοδοτικές εισφορές για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση κατατίθενται στο ΛΑΕΚ που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στη συνέχεια διανέμονται σε υπηρεσίες και σε δημόσιους οργανισμούς, ως επιχορήγηση για την επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων. Με χρηματικό ποσό, ύψους 120.000 ευρώ/χρόνο, από πόρους των εργοδοτικών εισφορών, επιχορηγούνται και οι δημόσιοι οργανισμοί για την εκπαίδευση ειδικευόμενων γιατρών.

Η καταγγελία
Την αρχική εισαγγελική έρευνα προκάλεσε η καταγγελία γιατρού που αναφέρει ότι τα χρήματα καταλήγουν στις τσέπες υπαλλήλων που δεν έχουν σχέση με την ιατρική. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι- διαχειριστές του λογαριασμού κατάρτισης, στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνουν ολόκληρο το ποσόν της επιχορήγησης, καταθέτοντας τα χρήματα σε ιδιωτικό λογαριασμό και δεν κάνουν καμία εκπαίδευση. Εξασφαλίζουν δελτία παροχής υπηρεσιών από ιδιώτες και παρουσιάζουν ότι μετεκπαιδεύουν τους γιατρούς στο εξωτερικό, ενώ η ίδια εκπαίδευση μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα προς πέντε ευρώ την ώρα.
Με βάση την καταγγελία ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης ζήτησε να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της «απιστίας στην υπηρεσία», της «υπεξαίρεσης» και της «παράβασης καθήκοντος», με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608, περί καταχραστών Δημοσίου. Ενα σκέλος της πρώτης προκαταρκτικής αφορούσε τη διερεύνηση της νομιμότητας στην ανάθεση εκπαίδευσης ειδικευόμενων γιατρών σε μη γιατρούς, καθώς, σύμφωνα με την καταγγελία, τα προγράμματα υλοποιούν πρόσωπα που δεν έχουν την ιατρική ιδιότητα αλλά την ιδιότητα νοσηλευτή, εργοθεραπευτή, προϊσταμένου στα τμήματα Διατροφής και Ιματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.