Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Γιατί τα hedge funds ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα


Εν μέσω ρευστοποιήσεων από τα hedge funds, με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα, το τελευταίο sell off στην ευρύτερη αγορά της περιφέρειας αλλά και τη νευρικότητα που προκάλεσε το αλαλούμ με τον αναδρομικό φόρο, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν περαιτέρω πτώση τιμών σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει....


 μάλιστα, μια ανάσα από το 7%.

Αναλυτές έχουν αρχίσει να φοβούνται την πιθανή αναστροφή της ανοδικής τάσης των ελληνικών ομολόγων, έπειτα από το δυναμικό ράλι. Αυτό που περιμένει να δει η αγορά είναι εάν το ξεπούλημα των ομολόγων από τα hedge funds θα ακολουθηθεί από τη ρευστοποίηση των θέσεων των πιο παραδοσιακών χαρτοφυλακίων.

Πάντως, η τελευταία έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, που μιλά για “φασαρίες” στα ομόλογα της περιφέρειας και δεν αποκλείει να πλησιάζει η αναστροφή της ανοδικής τάσης, μαρτυρά ότι το κλίμα αλλάζει. Εξάλλου, πληροφορίες του Newmoney.gr ανέφεραν χθες ότι η συγκεκριμένη τράπεζα πούλησε και μάλιστα “βίαια” ελληνικά ομόλογα ύψους 120 εκατ. ευρώ σξτη δευτερογενή αγορά.

“Εάν η μεταβλητότητα κερδίσει momentum, τότε η εκτίμηση του ρίσκου και για άλλους επενδυτές ίσως αλλάξει”, λέει ο στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas, Patrick Jacq στο Reuters, έπειτα από τις ρευστοποιήσεις θέσεων των hedge funds.

Αυτές οι ρευστοποιήσεις συνέβαλλαν να αναρριχηθεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έως και στα επίπεδα του 6,95% σήμερα, έπειτα από την αύξησή της κατά 50 μονάδες βάσης χθες. Τελικά, η απόδοση ισορρόπησε στην περιοχή του 6,85%.

Ως γνωστόν, οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται όταν οι τιμές τους υποχωρούν.

Η πτώση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα της περιφέρειας. Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,82%, του ιταλικού ενισχύθηκε στο 3,12% και του ισπανικού στο 3,03%. Αμετάβλητη η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς στο 2,69%.

Τα hedge funds πουλάνε εξαιτίας του φόρου, λέει το Reuters

Τηλεγράφημα του Reuters αποδίδει τις πιέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην οδηγία για αναδρομική φορολόγηση των ξένων ομολογιούχων για τα έτη 2012 και 2013. Παρά την απόσυρση του εγγράφου από την Αθήνα, διαχειριστής hedge fund που μίλησε στο πρακτορείο έκανε λόγο για μια ξεκάθαρη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να πάρει μέρος από τα κέρδη που έβγαλαν τα funds από τα ελληνικά ομόλογα τα τελευταία χρόνια. Όμως, εκτίμησε ότι η προσπάθεια αυτή θα έπεφτε έτσι και αλλιώς στο κενό.

“Ας πούμε ότι είσαι ένα hedge fund με έδρα στα Νησιά Κέιμαν, που βγάζει χρήματα αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Πώς μπορεί οποιοσδήποτε στην Ελλάδα να το γνωρίζει αυτό; Πώς θα γνωρίζουν τα ποσά; Και πώς θα πάρουν τα χρήματα;”, εξηγεί.

Όμως, στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι το φορολογικό καθεστώς μπορεί να έχει γενικότερες συνέπειες για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις, απελπισμένες να μειώσουν τα ελλείμματά τους, θα επιδιώξουν τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιταλία ένιωσε αναγκασμένη να δηλώσει πως δεν έχει σχέδια για αναδρομικό φόρο.

“Η αντίδραση των τιμών τα λέει όλα. Έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να προκληθεί ένας συνωστισμός στην έξοδο, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες δημευτικές ενέργειες”, λέει στο Reuters ο αναλυτής της KCG, Ioan Smith.

Άλλοι επισημαίνουν πως οι συμφωνίες περί αποφυγής διπλής φορολόγησης στην Ευρώπη θα εξαιρούσαν πολλούς επενδυτές από έναν τέτοιο φόρο, έτσι και αλλιώς, συνδέοντας περισσότερο το αρνητικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με την εύθραυστη πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, εν όψει ευρωεκλογών.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.