Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Όσο περισσότερο αγχωνόμαστε, τόσο ξεχνάμε


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε αρουραίους ανακάλυψαν ότι τα επίμονα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, οδηγούν σε βαθμιαία...

 απώλεια των συνάψεων στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που στεγάζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Οι συνάψεις είναι οι συνδέσεις που διευκολύνουν τη διεργασία του εγκεφάλου, την αποθήκευση και την ανάκληση πληροφοριών.
Παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προκαταρκτικά ευρήματα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έρευνα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την έρευνα σχετικά με το πώς μπορεί να προληφθεί ή να επιβραδυνθεί η παρακμή της μνήμης κατά την γήρανση.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroscience», θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εύρεση θεραπείες που μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε ευαίσθητα άτομα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στα επίπεδα της κορτιζόλης είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Η ορμόνη καθιστά το άτομο σε εγρήγορση και το βοηθά στο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ζωής. Αλλά τα αφύσικα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ή οι συνεχείς «εκρήξεις» στην παραγωγή της ορμόνης αυτής μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα πέψης, αύξηση του βάρους και αύξηση της αρτηριακής πίεσης , όπως έχουν δείξει οι μελέτες.
«Οι ορμόνες του στρες είναι ένας μηχανισμός που πιστεύουμε ότι οδηγεί στην αποσάθρωση του εγκεφάλου. Όπως συμβαίνει με μία πέτρα στην παραλία την οποία χτυπά επί χρόνια το κύμα και σιγά-σιγά “λιώνει”, έτσι και ο εγκέφαλος που δέχεται συνεχώς κύματα κορτιζόλης φθίνει με τον καιρό», εξήγησε ο ερευνητής δρ Τζέισον Ράντλεϊ, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.