Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η τρομοκρατία σήμερα [ΑΡΘΡΟ]

του Γιώργου Βλαβιανού/στο antenna.gr

Όταν τον Μάρτιο του 2011 επέστρεφα από τη Λιβύη, μετά την επανάσταση κατά του Καντάφι, ρωτήθηκα από Έλληνα υψηλόβαθμο αξιωματούχο, αν πίστευα ότι στην περιοχή της Βεγγάζης δρούσαν φανατικοί Ισλαμιστές. Του είχα απαντήσει χωρίς περιστροφές θετικά...



Η Αραβική Άνοιξη είχε ανοίξει την όρεξη σε χρόνια καταπιεσμένους μουσουλμάνους. Αλήθεια θυμόμαστε σήμερα πως γεννήθηκαν και εξαπλώθηκαν οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής; Μα με την εφαρμογή ενός διπλωματικού κανόνος που ισχύει από την αρχαιότητα. Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Η γέννηση λοιπόν των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων ήταν προϊόν της υποστήριξης της CIA στους Αφγανούς μουτζαχεντίν που μάχονταν τους Σοβιετικούς οι οποίοι είχαν εισβάλει το 1979 στην αχανή χώρα τους. Όταν οι Σοβιετικοί αποχώρησαν και η χρηματοδότηση από την Ουάσιγκτων σταμάτησε, άλλαξαν και οι συμμαχίες.

Η Τουρκία, σήμερα, για λόγους καθαρά συμφέροντος της, υποστήριξε εξτρεμιστικά στοιχεία στον πόλεμο κατά του Άσαντ στην Συρία. Άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία όμως που δεν ανέχονται φαίνεται τις τουρκικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή θεώρησαν σκόπιμο να επιτεθούν εναντίον τούρκων διπλωματών και να τους απαγαγάγουν μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τις δυνάμεις τους.

Το γεγονός αυτό φέρνει και πάλι στη παγκόσμια δημόσια σφαίρα το ζήτημα της τρομοκρατίας και τους υπαρκτούς κινδύνους. Ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα θέλησε να παραμερίσει, να υποβαθμίσει, με αποτέλεσμα την ενθάρρυνσή τζιχάντι οργανώσεων τόσο στο Ιράκ, όσο και στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν.

Προσφάτως, το Ίδρυμα Rand, σε μελέτη του υπενθύμισε τους αυξανόμενους κινδύνους. Σύμφωνα με την μελέτη το 2007 υπήρχαν 28 Σαλάφι οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα. Πέρυσι είχαν φθάσει τις 49. Το 2007 οι οργανώσεις αυτές είχαν πραγματοτοποιήσει 100 επιθέσεις. Πέρυσι οι επιθέσεις ήταν 950. Η μελέτη υπολογίζει σε 18.000 έως 42.000 τους τρομοκράτες πριν από επτά χρόνια. Ο μικρότερος υπολογισμός για πέρυσι ανήλθε στους 44.000 μαχητές ενώ ο υψηλότερος φθάνει τον αριθμό στους 105.000 ορκισμένους τζιχαντιστές.

Το Rand λοιπόν αναφέρει ότι από το 2010 έχουμε αύξηση κατά 58% στον αριθμό των τζιχάντι οργανώσεων, διπλασιασμό των μαχητών και τριπλασιασμό των επιθέσεων από τις "αδελφές" οργανώσεις της Αλ Κάιντα. Αυτά ως μικρή υπενθύμιση καθώς στην Ελλάδα ειδήσεις του είδους δεν αναδεικνύονται.Είναι όμως ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να μας αφήνει και τόσο αδιάφορους αφού εξελίσσεται κοντά στη γειτονιά μας.

Οι τρέχουσες πολεμικού τύπου τρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία στοχεύουν από ότι φαίνεται στη δημιουργία χαλιφάτου. Η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας", γνωστή με τα αρχικά "ISIL", σουνίτες μουσουλμάνοι μάλλον που λέγεται ότι στηρίζονται σε πρώην στελέχη του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν που διαφεύγουν τη σύλληψη από τα γεγονότα του 2003 είναι άγνωστο από ποιές χώρες ή ποιες μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται.

Είναι βέβαιο όμως ότι είναι σε θέση να αλλάξουν τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, αφού εμπλέκονται πλέον το Ιράκ, οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, η Τουρκία, το Ιράν και οι ΗΠΑ. Στη φάση αυτή τα συμφέροντα της Τουρκίας, του Ιράν και των ΗΠΑ συμπλέουν προς την εξάρθρωση της ISIL.

Το ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με το θέμα και ανακοίνωσε ότι δεν το αφορά το θέμα, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται αόριστα βοήθεια στο Ιράκ. Είναι βλέπετε και τα πετρέλαια του Κουρδιστάν στη μέση. Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν το χώρο της Μέσης Ανατολής προκειμένου να στραφούν στην Άπω Ανατολή. Οι Αμερικανοί φεύγουν από το Αφγανιστάν και η τρομοκρατία διογκώνεται τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο γειτονικό Πακιστάν, εξαιτίας μυστηριωδών τρομοκρατικών ενεργειών των Ταλιμπάν εκεί.

Το ΝΑΤΟ αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει συλλογικά σε περιοχές πέραν της Ευρώπης αναλαμβάνοντας παγκόσμιο επιχειρησιακό ρόλο. Η ΕΕ είναι βυθισμένη σε άθλια οικονομική κρίση και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική είναι μάλλον άφαντη.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.