Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τα ΕΛΠΕ και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ θέλει το Κουβέιτ


Ο σεΐχης Sabah Khaled Al- Hamdad, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και υπέγραψε με τον ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο δύο συμφωνίες για τις επενδύσεις και τον τουρισμό...



Τη Δευτέρα 16 Ιουνίου επισκέπτεται την Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και στις συνομιλίες που θα έχει με τον πρωθυπουργό αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ, του οποίου η μεταβίβαση έχει καθυστερήσει στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα έχουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις πολύ σύντομα, μέσα σε έναν με δύο μήνες», δήλωσε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Βιτάλι Μπάιλαρμπαγιοφ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Ενέργειας Νατίκ Αμπάσοφ, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ε.Ε. για τον ΔΕΣΦΑ, είπε:

«Το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ο εγγυητής για τη Socar, που είναι κρατική εταιρεία, ότι θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. Πρόκειται για τις οδηγίες 10 και 11, που δημιουργούν πρόβλημα, αλλά διαπραγματευόμαστε με την Ε.Ε., με στόχο την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας».

Η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar για την πώληση του ΔΕΣΦΑ υπογράφηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2013, αλλά η μεταβίβαση ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς η Κομισιόν ζητεί να υπογραφεί διμερής συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αζερμπαϊτζάν ότι η Socar θα τηρήσει τους όρους του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε.

Η πώληση, έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ, όπως συμφωνήθηκε μετά από διαγωνισμό που έληξε το καλοκαίρι του 2013, αφορά στο 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που κατέχει το Δημόσιο και στο 34% των μετοχών που έχουν τα ΕΛΠΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Socar δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τον εκμοντερνισμό του ΔΕΣΦΑ ως επιχείρηση αλλά και το σύστημα των αγωγών στο σύνολό τους, τονίζοντας το ενδιαφέρον της εταιρείας «για περαιτέρω επενδύσεις στην ελληνική οικονομία και όχι μόνον, αφού θα είναι το δικό μας φυσικό αέριο που θα διοχετεύεται στο ελληνικό έδαφος και το δικό μας φυσικό αέριο που θα παρέχεται άμεσα στον ελληνικό πληθυσμό».

Χθες, εξάλλου, ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε την υπογραφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δανειακής σύμβασης 40 εκατ. ευρώ, που αφορά στην πρώτη δόση του δανείου για την υλοποίηση της δεύτερης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, προϋπολογισμού 156,25 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει για το έργο τη χορήγηση δανείου 80 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στον νέο ενεργειακό χάρτη για την Ευρώπη, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Αμπάσοφ τόνισε ότι αν η Ευρώπη αναζητεί εναλλακτική λύση σε σχέση με τη Ρωσία για την προμήθειά της σε φυσικό αέριο το Αζερμπαϊτζάν έχει κάνει το πρώτο βήμα.

Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ πρόκειται να μεταφέρουν 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, εκ των οποίων τα 10 δισ. κ.μ. θα προορίζονται για την Ευρώπη και τα υπόλοιπα 6 δισ. κ.μ. για την Τουρκία. Ο αγωγός ΤΑΡ στο τμήμα Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία και ο αγωγός ΤΑΝΑΡ επί τουρκικού εδάφους μεταφέρουν στην Ευρώπη το αέριο από το Σαχ Ντενίζ ΙΙ, το νέο υπό ανάπτυξη κοίτασμα αερίου της Κασπίας.

Προστασία επενδύσεων και ενίσχυση τουριστικής συνεργασίας

Τη βούληση για την οικονομική και επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Κουβέιτ υπογράμμισαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, υπογράφοντας δύο συμφωνίες για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας.

Ερωτηθείς ο κ. Sabah, αν υπάρχει ενδιαφέρον του Κουβέιτ για επενδύσεις στην ενέργεια και τον τουρισμό και πιο συγκεκριμένα για την αγορά του 35% των ΕΛΠΕ ή τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες και θέληση από τις δύο πλευρές για να γίνουν όλες αυτές οι επενδύσεις».

«Θα ερευνήσουμε -πρόσθεσε- όλες τις δυνατότητες. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες αξιωματούχους και θα έλεγα ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το περιβάλλον, για την υγεία, για την ενέργεια, για πολλούς τομείς που μπορούμε να ερευνήσουμε και να συνεργαστούμε».

Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή τους, υπογράμμισε πως «τώρα που η χώρα μας ολοκληρώνει την επίπονη προσπάθειά της για έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση, και το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και από το Κουβέιτ».

Στις 19-21 Ιουνίου επισκέπτεται την Αθήνα και ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang.

Στην Αθήνα ο Αλίεφ

Τη Δευτέρα 16 Ιουνίου επισκέπτεται την Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και στις συνομιλίες που θα έχει με τον πρωθυπουργό αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ, του οποίου η μεταβίβαση έχει καθυστερήσει στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα έχουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις πολύ σύντομα, μέσα σε έναν με δύο μήνες», δήλωσε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Βιτάλι Μπάιλαρμπαγιοφ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.