Στη δημοσιότητα έδωσε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τον χάρτη με τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη τα οποία είναι υπό παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων....
Μέσω του διαγωνισμού, που θα ακολουθήσει, οι είκοσι θαλάσσιες περιοχές («οικόπεδα») θα παραχωρηθούν για έρευνες στους επενδυτές, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και την ερμηνεία που ακολούθησε.
Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε σήμερα το πλαίσιο των ερευνών, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο για τη χώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην κοινωνική αποδοχή και στην πολιτική συναίνεση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. «Ολα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην μελλοντική του επιτυχία, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός. Πρόσθεσε δε πως «το ότι το "θέμα" είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια -από το 1997 ως το 2012- θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές».
Ιόνιο, Πελοπόννησος και τα νέα «φιλέτα» της Κρήτης
Όπως αναφέρει το iefimerida, από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που μπαίνουν από σήμερα σε διαδικασία δημοπράτησης τα δέκα βρίσκονται στο Ιόνιο ξεκινώντας από την θάλασσα ανοιχτά της Κυπαρισσίας και φθάνοντας μέχρι τα Διαπόντια νησιά βορείως της Κέρκυρας, ενώ, προς παραχώρηση είναι και ένα οικόπεδο νότια της Πελοποννήσου.
Ωστόσο, από τα αποτελέσματα των ερευνών φαίνεται πως προκύπτουν αισιόδοξες προβλέψει για τα κοιτάσματα που έχουν καταγραφεί στη Νότια Κρήτη και για τον λόγο αυτό η περιοχή έχει χωριστεί σε εννέα οικόπεδα τα οποία μπήκαν σήμερα στη διαδικασία δημοπράτησης.
Σημειώνεται ότι έχουν αποφευχθεί οι περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευθεί ο τουρισμός.
Πότε προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και ποια τα κριτήρια
Ο διαγωνισμός για το γύρο παραχωρήσεων αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου
Για να συμμετάσχει μια εταιρεία στο διαγωνισμό θα πρέπει να αγοράσει 1500 χλμ σεισμικών συν όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο γίνεται αίτηση και την ερμηνεία των δεδομένων (BEICIP & PGS).
Για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση (δεν επιτρέπεται να κατατεθεί μία αίτηση για περισσότερα μπλοκ), ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος σε περίπτωση κοινοπραξιών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό κάτω από 10%.
Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος και πύλη της ΕΕ
Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των παραδοσιακών πηγών γεγονός που καθιστά τη χώρα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών ενέργειας συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές.
Αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς «βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νέων και των παραδοσιακών πηγών, καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο».
Το θεσμικό – οικονομικό πλαίσιο
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε το θεσμικό -οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες και στο οποίο περιλαμβάνονται:
- Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον.
- Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.
- Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με αντικείμενο να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
- Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
- Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.