Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ελληνίδες στο... Διάστημα


Μια Ελλάδα αλλιώτικη, ξεχωριστή, μακριά από τη μιζέρια και τη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης, που μπορεί, όταν βάζει στόχους, να φτάνει ακόμα και στο… Διάστημα, έδειξαν με την επιτυχία τους στον παγκόσμιο νομικό κόσμο τέσσερις φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών...

Οι Θεοδώρα-Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους, Ολγα Κούτσικα, Ελένη Μαυρουδή και Λαμπρινή Πλιάτσικα, υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του λέκτορα Γιώργου Κυριακόπουλου, έλαβαν στις αρχές του μήνα μέρος στον νεοσύστατο διαγωνισμό εικονικής δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος στο Παρίσι και κέρδισαν πανάξια την πρώτη και τη δεύτερη θέση. Εκείνο που τους χάρισε το πρώτο βραβείο παγκοσμίως ήταν η σύνταξη γραπτών υπομνημάτων με νομικά επιχειρήματα σε μια υπόθεση εργασίας που αφορούσε σύγκρουση δορυφόρων στο Διάστημα.
Στη συνέχεια, έπρεπε να εμφανιστούν σε ένα εικονικό δικαστήριο και να εκφράσουν τις θέσεις τους ενώπιον του δικαστή, πράγμα για το οποίο απέσπασαν το δεύτερο βραβείο παγκοσμίως.
Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη. Απαιτούσε μήνες σκληρής προετοιμασίας και ατέλειωτα ξενύχτια από τις νεαρές φοιτήτριες, που στην πλειονότητά τους μάλιστα ήταν δευτεροετείς (μόνο η μία στο τέταρτο έτος). Το επίτευγμά τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον διαγωνισμό συμμετέχουν γνωστά πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, με απείρως καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές και εξαιρετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.


ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. Οπως εξηγεί η Θεοδώρα-Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους, μία εκ των φοιτητριών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο, για το οποίο χρειάστηκε να δουλέψουν αρκετούς μήνες. Κατά τη διαδικασία έγινε μια εικονική δίκη, στην οποία από τη μία πλευρά στεκόταν η Νομική Αθηνών, αναπτύσσοντας όλα τα επιχειρήματα που είχε καταγράψει, και από την άλλη η Νομική της Μαλαισίας με τα δικά της.
«Προετοιμαστήκαμε πολύ σκληρά από τον Οκτώβριο του 2013, προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα. Τελικά, όλα πήγαν καλά», αναφέρει. Πάντως, η Ηλιάνα αναγνωρίζει ότι στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί το διαστημικό Δίκαιο, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να στείλει η Ελλάδα δορυφόρους στο Διάστημα. Ετσι, παρά το νεαρό της ηλικίας της, προβληματίζεται για το κατά πόσο θα πρέπει να φύγει στο εξωτερικό με σκοπό να ασχοληθεί με το αντικείμενο ή να μείνει και να επικεντρωθεί σε κάποιο άλλο τμήμα του Δικαίου. Αυτό όμως που, όπως λέει, δεν διαπραγματεύεται είναι η άποψή της για το τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν πραγματικά το θέλει. «Αμα έχεις όνειρα, στόχους και διάθεση, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Δεν θα σε εμποδίσει κανείς», δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Από την πλευρά του, ο κ. Κυριακόπουλος, νιώθοντας δικαιωμένος και για τη δική του προσπάθεια, εστιάζει κυρίως στο μήνυμα που πρέπει να περάσει στο εσωτερικό της χώρας, πως αν υπάρχει θέληση και δουλειά, όλα μπορούν να γίνουν. «Η επιτυχία είναι μια απάντηση σε όσους λένε “αυτά δεν είναι για την Ελλάδα”», δηλώνει ο καθηγητής και προσθέτει: «Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανέναν. Το πρόβλημά μας είναι ότι κυριαρχεί μια αντίληψη που θέλει ό,τι κάνουν οι ξένοι να είναι καλό και ό,τι κάνουμε εμείς, όχι. Πιστεύουμε ότι είμαστε ανόητοι, Βαλκάνιοι και υποτιμάμε τη χώρα μας. Ολο αυτό, κατά την άποψή μου, είναι ένα τεράστιο και καλλιεργημένο ψέμα».
Ακόμα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τι είναι ακριβώς το διαστημικό Δίκαιο επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές κρυμμένες πτυχές του στην καθημερινότητά μας, που όμως δεν τις καταλαβαίνουμε. Οπως λέει, το γεγονός ότι μπορούμε να δούμε τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου σε απευθείας μετάδοση οφείλεται στους δορυφόρους και εν πολλοίς στο διαστημικό Δίκαιο που τους διέπει.
Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό, τονίζει ότι η υπόθεση της σύγκρουσης δύο δορυφόρων δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανότητα υπαρκτή. Εκφράζεται μάλιστα με κολακευτικά λόγια για τις φοιτήτριές του, λέγοντας ότι, επειδή η πλειονότητά τους ήταν ακόμα σε μικρά έτη, δεν είχαν εμπειρία στο Δίκαιο, γεγονός που κάνει την επιτυχία τους ακόμα μεγαλύτερη. «Η επιτυχία τους ήταν πολύ σημαντική! Περίμενα τη διάκριση διότι έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά μέσα στον χρόνο, με πολύ πείσμα», παραδέχεται.

«Πληρώνουν με ρεφενέ τις καθαρίστριες»
Ο εποπτεύων καθηγητής της ομάδας που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό εικονικής δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος στο Παρίσι, Γ. Κυριακόπουλος, μίλησε για τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στα πανεπιστήμια μετά τις ανατροπές που έχει φέρει στη λειτουργία τους το καθεστώς διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Οπως λέει, στη σημερινή εποχή ο ακαδημαϊκός χώρος απαξιώνεται σε τέτοιο βαθμό, που οι καθηγητές στο τμήμα του αναγκάζονται να βάλουν ρεφενέ για να πάρουν καθαρίστριες και να συμμαζέψουν τον χώρο. «Μέσα λοιπόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα παιδιά αυτά πάνε κόντρα στο ρεύμα. Χωρίς να έχουν βοήθεια από κανέναν, παρά μόνο από τις οικογένειές τους και από τον όποιο καθηγητή τρέχει έναν διαγωνισμό», καταλήγει.
Πηγή: parapolitika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.