Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν λόγω… ατυχίας


Σε «κολοσσιαία ατυχία» αποδίδει μια νέα έρευνα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, καθώς...

 όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει περισσότερο αν ο αστεροειδής που τους αφάνισε από τη Γη είχε χτυπήσει μερικά εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα ή αργότερα.
«Ήταν μια τέλεια καταιγίδα γεγονότων που συνέβη όταν οι δεινόσαυροι βρίσκονταν στην πιο ευάλωτη φάση τους», σημειώνει ο Δρ Στιβ Μπρουσάτ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 11 ειδικοί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biological Reviews». Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κάποια είδη δεινοσαύρων «πέθαιναν» σιγά σιγά προτού συμβεί το μοιραίο γεγονός.
Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται είναι αν η σταδιακή αυτή παρακμή θα οδηγούσε στην εξαφάνισή τους ακόμη κι αν ο αστεροειδής δεν είχε χτυπήσει ποτέ τη Γη.
Οι ειδικοί κατέληξαν ότι παρά το γεγονός πως ορισμένα χορτοφαγικά είδη δεινοσαύρων στη Βόρεια Αμερική «πέθαιναν» και πριν την πρόσκρουση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν μακροπρόθεσμη εξαφάνισή τους. Ωστόσο, πιστεύουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αλλά και η ηφαιστειακή δραστηριότητα, είχαν ήδη κάνει αρκετά είδη εξαιρετικά ευάλωτα στην εξαφάνιση τη στιγμή της πρόσκρουσης του αστεροειδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.