Ένα βήμα πριν το "πάντρεμα" μηχανών και ανθρώπων...
Μια start-up με έδρα το Λονδίνο, υπό την ονομασία This Place, κατάφερε να «χακάρει» το Google Glass, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχός του μέσω εγκεφαλικών κυμάτων.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο συνδυασμός των «έξυπνων γυαλιών»/ υπολογιστή κεφαλής της Google με ένα σετ EEG (ηλεκτροεγκεφαλογραφίας) και αντίστοιχο λογισμικό καθιστά δυνατή τη λήψη φωτογραφιών χωρίς να απαιτείται κάποια μυϊκή κίνηση.
Κατά την εταιρεία, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις υψηλής πίεσης που απαιτούν ελεύθερα χέρια- όπως, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μίας εγχείρησης. Επίσης, διέθεσε δωρεάν το λογισμικό MindRDR, με την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθεί από ενδιαφερόμενους developers για άλλες χρήσεις.
Από πλευράς της, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC, η Google δεν υποστηρίζει την εφαρμογή, καθώς εκπρόσωπός της δήλωσε ότι «το Google Glass δεν μπορεί να διαβάσει τη σκέψη σας…η συγκεκριμένη εφαρμογή φαίνεται να λειτουργεί χάρη σε ένα ξεχωριστό κομμάτι εξοπλισμού το οποίο εφαρμόζετε στο Glass. Δεν εξετάσαμε ούτε εγκρίναμε την εφαρμογή, οπότε δεν θα είναι διαθέσιμη στο Glass app store». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πάντα υπάρχει ενδιαφέρον για νέες χρήσεις του Glass και μέχρι τώρα έχουν υπάρξει κάποιες πολύ σημαντικές έρευνες σε ποικιλία πεδίων.
Ένα EEG headset μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της αυξημένης δραστηριότητας σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου. Επί της προκειμένης, το MindRDR παρακολουθεί πότε ο χρήστης συγκεντρώνεται έντονα. Στην «οθόνη» του Google Glass (ένα μικρό παράθυρο στην άκρη του δεξιού ματιού) εμφανίζεται μία λευκή οριζόντια γραμμή. Όσο ο χρήστης συγκεντρώνεται, η γραμμή ανεβαίνει ψηλότερα στην οθόνη. Όταν φτάσει στην κορυφή, η κάμερα της συσκευής τραβάει φωτογραφία. Επανάληψη αυτής της διαδικασίας δημοσιεύει τη φωτογραφία σε προεπιλεγμένο προφίλ social media.
Κανονικά το Google Glass ελέγχεται είτε μέσω φωνητικών εντολών ή μέσω αγγιγμάτων στα πλάγια της συσκευής. Σύμφωνα με στελέχη της This Place, οι δυνατότητες που παρέχει η «τηλεκίνηση» του Google Glass είναι τεράστιες, καθώς το MindRDR θα μπορούσε να δώσει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα τη δυνατότητα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τον υπόλοιπο κόσμο, αξιοποιώντας την wearable τεχνολογία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.