Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Οι Νεάτερνταλ συνυπήρχαν με τους Χόμο Σάπιενς;

Η εξέλιξη του ανθρώπου ξαναγράφεται με νέα δεδομένα

Νέα στοιχεία για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους φέρνει στο φως διεθνής έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι Νεάντερταλ...


 συνυπήρξαν με τους Χόμο Σάπιενς στην Ευρώπη για δεκαπλάσιο χρόνο περισσότερο από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, που δημοσιεύονται στην έκθεση «Nature» κι επικαλείται η Ημερησία, τα δύο είδη έζησαν «παράλληλα» για σχεδόν 5.000 χρόνια.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ομάδα διεθνών ερευνητών, που εξέτασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους περισσότερα από 400 δείγματα των μακρινών προγόνων μας που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Από την έρευνα προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα από τη «συνύπαρξη» και αλληλεπίδραση των δύο ειδών, αλλά και νέα στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν τους Νεάντερταλ σε αφανισμό, τονίζει στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τόμας Χίγκμαν.
«Νομίζω ότι μπορούσε να αποκλείσουμε την ιδέα του αφανισμού των Νεάντερνταλ αποκλειστικά λόγω της άφιξης των σύγχρονων ανθρώπων. Αντίθετα, διαπιστώνουμε μια πιο σύνθετη εξέλιξη, κατά την οποία, υπήρξε μεγλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο ειδών, κατά την οποία δεν αποκλείεται να υπήρξε ανταλλαγή ιδεών και πολιτισμού», αναφέρει.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, τα δύο είδη συνυπήρξαν στην Ευρώπη για περίπου 500 χρόνια, γεγονός που ενίσχυε τις υπόνοιες για βίαιο αφανισμό των Νεάντερταλ από τους Χόμο Σάπιενς, ή έστω μέσω της μετάδοσης ασθενειών τις οποίες δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν.
Η νέα θεωρία πολλαπλασιάζει τα χρόνια συνύπαρξης των δύο ειδών στις 5.000, δίνοντας εξηγήσεις σε πολλά εργαλεία και καθημερινά είδη που οι Νεάντερταλ είναι φανερό ότι «υιοθέτησαν» ή «δανείστηκαν» από τους σύγχρονους ανθρώπους. Οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη 10.000 χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, κάπου πριν από 41.000 με 39.000 χρόνια. Αντίστοιχα, νωρίτερα τοποθετείται και η «άφιξη» του διάδοχου είδους στην Ευρώπη, πιθανότατα πριν από 45.000 χρόνια.
Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα και γενετιστές οι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη από την Αφρική. Η άφιξή τους προκάλεσε πρόσθετα προβλήματα στους Νεάντερταλ που ήδη είχαν αρχίσει να απειλούνται με αφανισμό, υποστηρίζει ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
«Κυνηγούσαν τα ίδια ζώα, μάζευαν τα ίδια φυτά, ήθελαν να ζήσουν στις ίδιες σπηλιές. Συνεπώς, υπήρξε κάπου είδους οικονομικός ανταγωνισμός» τονίζει χαρακτηριστικα.
«Ωστόσο δεν υπήρξε άμεσος αφανισμός, Ηταν μάλλον μια σταδιακή διαδικασία» υποστηρίζει.
Και όπως συμβαίνει στη Φύση, την ώρα που ο πληθυσμός των μεν μειωνόταν δραματικά, αυξανόταν θεαματικά ο πληθυσμός του νέου είδους... Με τη χαριστική βολή να δίνει πριν από 40.000 χρόνια εξαιτίας του ψύχους που επικράτησε στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.