Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Μέγα λαθρεμπόριο φαρμάκων στην Καρδίτσα

"Σαφάρι" της Αστυνομίας σε επτά φαρμακεία

Ερευνες από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έγιναν σε επτά φαρμακεία στην Καρδίτσα...


 στο πλαίσιο των οποίων βρέθηκαν βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων, ανεκτέλεστες συνταγές και φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς κουπόνια του Ε.Ο.Φ..
Πιο συγκεκριμένα, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, διενήργησαν εκτεταμένους και συστηματικούς φορολογικούς και ασφαλιστικούς ελέγχους, καθώς και αστυνομικές έρευνες οι οποίες επικεντρώθηκαν σε επτά εταιρείες – φαρμακεία της συγκεκριμένης περιοχής.

Σε αυτά τα φαρμακεία, όπως διαπιστώθηκε συμμετέχουν ή συμμετείχαν ως μέλη ή διαχειριστές έντεκα 11 συνολικά φυσικά πρόσωπα. Σε πέντε από τα εμπλεκόμενα φαρμακεία, κατασχέθηκαν 19 φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς κουπόνια Ε.Ο.Φ., βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένου, ενώ κατά τον φορολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε η μη έκδοση μίας απόδειξης λιανικών συναλλαγών.
Ακόμη βρέθηκαν ανεκτέλεστες συνταγές του Ο.Γ.Α., δεκάδες κουπόνια του Ε.Ο.Φ., ενώ για τα φαρμακευτικά σκευάσματα διαπιστώθηκε πως η πλειονότητά τους δεν είχε κουπόνι του Ε.Ο.Φ., ενώ πλήθος φαρμάκων είχαν συνταγογραφηθεί από ιατρούς με την έκδοση αντίστοιχων συνταγών, χωρίς όμως αυτά να αναγράφονται ταυτόχρονα και στα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων.

Ατελείωτος ο κατάλογος των παρανομιών
Από τους ελέγχους προέκυψε πως υπήρχαν επαναλαμβανόμενες συνταγογραφήσεις φαρμάκων, χωρίς να δικαιολογείται από τη δοσολογία και το χρόνο λήψης η ανάλωση του φαρμάκου με την προηγούμενη συνταγή, αλλά και συνταγογραφήσεις φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις, που αφορούσαν σκευάσματα τα οποία ουδέποτε είχαν χορηγηθεί στους ασφαλισμένους κατά το παρελθόν.

Εκτελέστηκαν συνολικά 3.331 σκευάσματα που εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά
Σε 7 περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων, εκτελέστηκαν συνταγές ασφαλισμένων μετά την ημερομηνία... θανάτου τους, ενώ σε δύο περιπτώσεις τα συνταγογραφημένα φαρμακευτικά σκευάσματα περιείχαν δραστικές ουσίες, οι οποίες εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά.
Τα αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.) για τον προσδιορισμό της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο. Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, οι οποίες επισύρουν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα εμπλεκόμενα φαρμακεία, αλλά και σε γιατρούς της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.