«Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται μήνα με τον μήνα μια χώρα φυσιολογική» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς...
μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, που αφορούσε την απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου Μεσαχώρας.
Τόνισε πως το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε το το δεύτερο τρίμηνο του 2014 στο 26,6% από το 27,8% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 27,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
«Μας γεμίζουν όλους με πολλή αισιοδοξία οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η οποία διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, σημαντική μείωση επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας».
Ωστόσο όπως επεσήμανε πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και σημείωσε: «Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Όσον αφορά την απεμπλοκή υδροηλεκτρικού έργου Μεσαχώρας, υπεγράφησαν από τον κ. Ταγαρά τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη έκανε λόγο για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη χώρα μας, το οποίο, όπως είπε, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από σήμερα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, γι’ αυτό το έργο έχουν ήδη επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110.
«Τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ελλάδα προχωρά. Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας».
Ανέφερε επίσης ότι το έργο ξεκίνησε το '86 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου και σημείωσε πως κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ και ότι οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Εξήγησε επίσης ότι από αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες, ότι το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού και ότι η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα.
«Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα» είπε.
ΡΕ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή