Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην Κίνα μπορεί να μονοπωλεί τα περιβαλλοντικά ρεπορτάζ, όμως η χώρα με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στον πλανήτη είναι το Πακιστάν...
σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα η Κίνα δε βρίσκεται καν στην πρώτη δεκάδα της λίστας.
Τη δυσάρεστη πρωτιά για τον πιο ακατάλληλο αέρα κατέχει το Πακιστάν, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Κατάρ. Τα γειτονικά κράτη του Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, βρίσκονται επίσης στη λίστα, στις θέσεις 8 και 10 αντίστοιχα. Η οικονομική άνθηση στις χώρες αυτές λόγω της εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε μία αναπτυξιακή και κατασκευαστική έκρηξη που παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται το Αφγανιστάν, το οποίο πέρα από τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας Καμπούλ έχει να αντιμετωπίσει και μεγάλα επίπεδα φτώχειας, γεγονός το οποίο οδηγεί την πλειοψηφία του πληθυσμού να καίει ανθυγιεινά αντικείμενα όπως λάστιχα για λόγους θέρμανσης.
Η έκθεση του Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε πρόσφατα με παρόμοια κριτήρια και τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις στον πλανήτη, και οι μοναδικές χώρες με περισσότερες από μία πόλη στις πρώτες 20 ήταν το Μπανγκλαντές, το Ιράν και η Ινδία, οι οποίες αντιστοιχούν στις θέσεις 4, 5 και 9 της λίστας των χωρών. Το Νέο Δελχί μάλιστα με τους 22 εκατομμύρια κατοίκους του, κατέχει τον μη τιμητικό τίτλο της πόλης με τη μεγαλύτερη ρύπανση στη Γη.
Η παρουσία της Μογγολίας στην έβδομη θέση της λίστας ήταν σε ένα βαθμό έκπληξη για μία τόσο μικρή και αναπτυσσόμενη χώρα.
Τα παραπάνω κράτη, όπως και η Αίγυπτος που βρίσκεται στο νούμερο 6 της λίστας, βρέθηκαν σε αυτή τη θέση λόγω αυξημένης βιομηχανοποίησης, μεγάλου πληθυσμού είτε εξάρτησης σε ορυκτά καύσιμα, αλλά λιγότερο ή περισσότερο δεν προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς ως προς το ποσοστό ρύπανσης που εμφανίζουν.
Αντίθετα, η παρουσία της Μογγολίας στην έβδομη θέση της λίστας ήταν σε ένα βαθμό έκπληξη για μία τόσο μικρή και αναπτυσσόμενη χώρα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μακροί και παγωμένοι χειμώνες της χώρας, όπως και η απουσία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οδηγούν σε εκτεταμένη καύση άνθρακα, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία λόγω των αρκετών τοπικών ορυχείων που αποτελούν βασικό στοιχείο της εθνικής οικονομίας.
Άλλες χώρες που υποφέρουν από αέρα χαμηλής ποιότητας είναι η Ιορδανία, το Νεπάλ, η Γκάνα και η Σενεγάλη, σύμφωνα με την έκθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.