Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο τραπεζίτης που κούρεψε τα ελληνικά ομόλογα στο τιμόνι της BNP Paribas


Εποχή μεγάλης αναταραχής διανύει η BNP Paribas, η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, έπειτα από το πρόστιμο – σοκ των 8,97 δισ. δολαρίων που της επέβαλαν οι ΗΠΑ, για συναλλαγές με το Σουδάν, το Ιράν και την Κούβα, που παραβίαζαν τις αμερικανικές κυρώσεις...



Το τεράστιο πρόστιμο, που ισοδυναμεί με τα κέρδη που βγάζει η γαλλική τράπεζα σε μια ολόκληρη χρονιά, παρουσιάζεται από το Παρίσι σαν μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να “εξολοθρεύσει” τον ξένο ανταγωνισμό για τις αμερικανικές τράπεζες. Αλλά όπως ήταν φυσικό, προκαλεί σεισμό στο εσωτερικό της BNP Paribas.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα τελευταία 24ωρα τα ξένα πρακτορεία, η υπόθεση οδηγεί στην έξοδο τον πρόεδρο του γαλλικού ομίλου, Baudouin Prot. Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν κάποιες φωνές μέσα στην BNP Paribas που τάσσονταν υπέρ της παραίτησής του, θεωρώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εξευμενίσει τους Αμερικανούς και να μειώσει το πρόστιμο που τελικά επιβλήθηκε.

Με την παραίτησή του, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα αυτή την εβδομάδα, η προεδρία της τράπεζας περνά στον Jean Lemierre, που είχε έως τώρα το ρόλο ανώτερου συμβούλου στην BNP Paribas.

Πρόκειται για τον 64χρονο τραπεζίτη που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της παραβίασης των κυρώσεων.

Αλλά ο Lemierre είναι γνωστός στην Ελλάδα -αλλά και στο διεθνές banking- και για έναν ακόμα λόγο. Είναι ο άνθρωπος που έπαιξε ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ομολογιούχους της, για το κούρεμα (PSI) του 2012, που έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών. Ο τραπεζίτης εκπροσώπησε πάνω από 450 τράπεζες και εταιρείες που είχαν στα χέρια τους τα ομόλογα.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.